طرح کسب و کار (تولید واشر فنری)
واشر فنری از قطعاتی است که در اکثر صنایع تولیدی و مونتاژ کاربرد فراوانی دارد. هرجا که ماشینآلات و مسئله ارتعاش آنها مطرح باشد برای جلوگیری از باز شدن اتصالات موقت (پیچ و مهرهها ) استفاده از واشر فنری اجتناب ناپذیر است.
فرآیند تولید واشر فنری نسبتاً ساده میباشد و شامل سه عمل نورد کردن میلگرد، پیچیدن فنر و برش میگردد.
صنعت تولید واشر فنری با توجه به ملاحظات فنی، مالی و بازار جزء صنایع کوچک محسوب شده و دارای ظرفیت پایین است.
مطالعات اقتصادی :
واشر نامی است آشنا، که در زندگی بارها و بارها انسان از آن استفاده میکند و از ضروریات واحدهای صنعتی و زندگی روزمره میباشد. واشرها جنسها و کاربردهای متفاوتی دارند. از جمله موارد کاربرد واشر برای کاهش استهلاک پیچ و مهرهها و بدنه قسمتهائی که پیچ روی آنها بسته میشود، برای آب بندی و عایق بندی و همچنین برای محکم شدن و عدم باز شدن پیچها و استفادههای دیگر بکار میرود.
در جهانی که ما زندگی میکنیم ملاحظه میشود که همه کارها به سوی صنعتی شدن میل میکند و صنعتی شدن هم به دنبال خود وجود انواع و اقسام دستگاهها و ابزار الات را یدک میکشد. وجود یک دستگاه یا ابزار نشانگر مجموعهای از اجزائی است که به هم ربط داده شدهاند و از مهمترین رابطها، پیچ و مهرهها هستند. از طرف دیگر با نام دستگاه یا ماشین مسئله حرکت برای انسان تداعی میشود. حرکت، لغاتی چون ارتعاش لرزش و غیره را به یاد انسان میآورد. پس با وجود لرزش و ارتعاش بوجود میآید بدین صورت پیچ و مهرهها نقش خود را به عنوان رابط از دست میدهند و در کار دستگاه خلل ایجاد میگردد. در اینجا واشرفنری بعنوان مکمل پیچ و مهره ضرورت کاربرد زیادی دارد. با توجه به اهمیت واشرفنری در صنعت هر چه جامعه به سمت صنعتی شدن پیش میرود، این محصول هم به تعداد بیشتری مورد نیاز خواهد بود. از آنجائی که این محصول در کشور ما کمتر بصورت انبوه تولید میشود، لازم است که اقدامی در این زمینه صورت گیرد تا بتوانیم محصولی با هزینه کمتر و کیفیت بهتر در بازار داشته باشیم و ارزش افزودهای به تولید ملی کشور بیافزائیم. در این راستا ایجاد یک واحد صنعتی تولید واشر فنری ضرری مینماید.
(1 2 ) ویژگیها و مشخصات فنی محصول:
خصوصیات و ویژگیهای محصول ارائه شده به بازار از نظر مقبولیت در نزد مصرفکنندگان و رقابت با انواع موجود در بازار دارای اهمیت زیادی است. در این فصل پس از معرفی و تعریف و طبقه بندی محصول، در وضعیت فروش این محصول بحث خواهد گردید.
( 1-1-2 ) تعریف محصول :
واشر فنری قطعه ای است که به عنوان مکمل پیچ و مهره ها در محلهائی که لرزش و ارتعاش وجود دارد بکار رفته و از باز شدن پیچ در حین کار جلوگیری به عمل می آورد واشر فنری از نظر ظاهری تقریباً استوانه ای شکل با ضخامت کم و با شکافی در سطح جانبی می باشد و بین دو لبه واشر در محل شکاف اختلاف ارتفاع وجود دارد. این اختلاف ارتفاع پس از قرار گرفتن در داخل پیچ و بسته شدن پیچ در محل مورد نظر از بین می رود که به علت ارتجاعی بودن واشر برای برگشتن به حالت اولیه خود به پیچ نیرو وارد می نماید و در اثر این نیرو فاصله بین رزوههای پیچ با مهره از بین رفته و بین رزوهها اصطکاک بوجود می آید و از طرفی بریدگی واشر در داخل مهره ها یا پیچ فرو رفته و در نتیجه از باز شدن پیچ جلوگیری می نماید . بهمین دلیل از واشر فنری غالباً در محلهائی که لرزش و حرکت وجود دارد و ممکن است در اثر آن پیچها خود به خود باز شوند استفاده می شود.
واشر فنری به لحاظ کثرت نوع استفاده از لحاظ ابعاد دارای تنوع زیادی می باشد. قطرهای معمول این واشر معمولاً از 6mm تا 20mm است ( منظور از قطر واشر , قطر داخلی آن می باشد ) . جنس واشر فنری از فولاد فنری میباشد و علت آن، این است که این فولاد خاصیت ارتجاعی داشته و حالت فنریت بیشتری به واشر میدهد .
فولاد فنری آلیاژی از آهن است که در آن 2 درصد سیلیسیم و 8 درصد منگنز و 6/0 درصد کربن وجود دارد .
به دلیل کوچک بودن واشر و عدم تاثیر ضربات غیر سنگین و همچنین عدم تاثیر سریع آب و هوا روی آن از لحاظ بستهبندی و توزیع مشکلی ندارد و در جعبه هائی از حجم بسیار کم تا حجم زیاد قابل بستهبندی و حمل و نقل میباشد .
(2 -1-2 ) طبقه بندی واشرها :
واشرها به دلیل تنوع استفاده وموارد کاربرد به سه نوع مختلف تقسیم بندی میشوند :
1- واشرهای فلزی (در انواع مختلف)
2- واشرهای پلاستیکی
3- واشرهای آببندی
در زیر به توضیح مشروح این نوع واشرها پرداخته شد :
1- واشرهای فلزی :
این واشرها خود به دو نوع تقسیم میشوند :
الف واشرهای تخت : این واشرها برای محکم شدن پیجها در محل خود بکار میروند . در مواردی که سطح جسم نرم و شکننده نباشد و در حین کار لرزش زیادی نداشته باشد از آن استفاده میشود .
ب واشر قفلی : در مواردی که به علتی مانند لرزش قطعات امکان باز شدن پیچ وجود داشته باشد، از واشر قفلی استفاده میشود . واشرهای قفلی انواع گوناگونی از قبیل فنری، دندانه دار داخلی، دندانهدار خارجی و دندانهدار داخلی و خارجی دارد . در واشرهای قفلی دندانهدار لبه های واشر مانع باز شدن پیچ یا مهره میگردد .
2- واشرهای پلاستیکی :
این واشرها در مواقعی که سطح جسم نرم و شکننده باشد، بکار میرود .
3- واشر های آب بندی :
این واشرها در محلهائی که احتیاج به آببندی باشد بکار میرود و از جنسهای متفاوتی از قبیل لاستیکی، فیبری، چوب پنبه ای و غیره میباشد.
(2-2 ) چگونگی بکارگیری و محصولات همراه جانشین :
واشر محصولی است که به تنهائی استفاده چندانی ندارد و بیشتر یک محصول واسطهای است و در دستگاههای مختلف و کارهای متفاوت مورد استفاده قرار میگیرد . برای این محصول نمیتوان از کالای رقیب نامی برد و شاید در بعضی جاها بتوان از انواع دیگر واشرهای قفلی به جای آن استفاده کرد . محصولات همراه واشر فنری پیچ و مهره میباشد .
( 3-2 ) بررسی بازار و قیمت فروش :
مهمترین توجیه در امکانپذیر بودن اقتصادی بودن یک طرح وجود بازار مصرف مناسب جهت ارائه تولیدات میباشد و باید میزان تقاضای کالا به حدی باشد که ظرفیت اقتصادی کارخانه را توجیه نموده و حتی الامکان از آن بیشتر باشد. در عین حال کالا باید دارای قیمتی باشد که بتواند با کالاهای جانشین و کالای تولید واحد مشابه رقابت نماید، در غیر اینصورت احتمال ورشکستگی کارخانه زیاد خواهد بود.
-3-2 ) بررسی بازار :
در مورد میزان تقاضا باید گفت که با توجه به سیاستهای دولت که جهت بالا بردن تولید ملی کشور دست به ایجاد صنایع مادر، تشویق در امر تولید و نیل به خود کفائی، ایجاد واحدهای طراحی و مهندسی، کرده است. بکارگیری و استفاده از محصول نهائی این گونه صنایع، تولید انواع و اقسام ماشینهای صنعتی مانند ماشین تراش، ماشین فرز، اره لنگ، دریل و . . . و ماشینهای غیر صنعتی مانند اتومبیل جاروبرقی، آبمیوه گیری , ماشین لباسشوئی و . . . را در بر خواهد داشت که همه اینگونه دستگاهها به واشر فنری نیاز داشته و این خود گویای این مطلب است که اگر فرض کنیم در حال حاضر واشر فنری به اندازه کافی وجود دارد. در آینده به دلیل رشد صنعت تقاضا برای این محصول به نحو چشمگیری افزایش خواهد داشت. صرفنظر از این مطلب به علت تولید انبوه این محصول هزینههای غیر مستقیم به ازا هر واحد کاهش یافته و واشر فنری ارزانتری به بازار عرضه میشود و باعث پیشی گرفتن از رقبا خواهد شد.
(2-3 -2 ) قیمت فروش :
قیمت فروش هر محصول به تهیه و انتخاب مواد و تبدیل آنها به فرآوردههای نهائی و میزان دقت و کارائی آن دارد. واشر فنری موجود با قطر شش میلیمتر در بازار با قیمت عمده فروشی 300 ریال فروخته میشود که به ازا افزایش هر میلیمتر به قطر آن حدود 200 ریال به قیمت هر واحد اضافه میگردد.
بررسیهای فنی :
در هر تمدن یکی از معیارهای سطح زندگی میزان استفاده از کالاها و خدمات مورد تقاضای افراد آن جامعه است. بنابراین یکی از عواملی که فوق العاده در تمدن جدید مهم است، تهیه و تبدیل مواد به کالاهای مصرفی از طریق فرآیندهای مختلف تولید است.
در تولید واشر فنری سعی شده است از فرآیندی استفاده شود که علاوه بر بالا بردن کیفیت محصول، جلوگیری از ضایعات و اسراف مواد و نیروی انسانی، هزینه های تولید تا حد ممکن کاهش یابد.
( 1-3 ) نکات علمی و اصول فرآیند تولید واشر فنری
بطور کلی فرآیند اساسی و متداول تولید قطعات صنعتی را میتوان بر اساس کتب فرآیندهای تولید به سه دسته کلی تقسیم بندی نمود :
1 ریختهگری یا قالبگیری
2 شکل دادن و بریدن بصورت گرم یا سرد
3 ماشین کاری (برداشتن ماده)
الف با تراشه
ب بدون تراشه
سپس بسته به کاربرد قطعه ساخته شده عملیات زیر روی قطعات صورت میگیرد.
1 عملیات حرارتی
2 پرداخت
3 مونتاژ
4 بازرسی
فرآیندهای چهارگانه بالا مستقل از یکدیگر نیستند . مثلاً فرآیند مستلزم برداشتن مختصری از ماده است. بدیهی است در تولید یک قطعه ترکیبی از هفت عمل بالا بسته به نوع و مشخصات فنی قطعه انتخاب شده و آن قطعه تولید میگردد.
( 2-3) روشهای مختلف تولید
برای تولید واشر فنری روشهای ذیل میتوانند وجود داشته باشند :
1 با استفاده از ورقهای فولادی بوسیله قالب سمبه ماتریس که به ابعاد مورد نیاز تولید واشر فنری طراحی و ساخته شده است .
ابتدا واشر شکاف دار تولید نمائیم، سپس عملیات حرارتی روی این قطعات انجام دهیم.
انجام این فرآیند دارای ضایعات بالائی بوده و قیمت تمام شده واحد محصول افزایش مییابد .