به منظور ارتقای سطح بهداشت عمومی شرکت سهامی ولبنیات پاستوریزه مشهد درسال 1345 با کادر 44 نفر وتولیداتی شامل : شیر کاکائو –شیر موز –شیر نارگیل –دوغ –انواع کره ساده وکشمشی ومغز پسته ای – انواع بستنی تخم مرغی – ساده ووانیلی ومالت تازه با سرمایه بخش خصوصی وظرفیت 5 تن شیر وفراورده های لبنی آغاز به کار کرد.
که درحال حاظر تعداد نیروی انسانی کارخانه به 100 نفر تغییر یافته که این تعداد نیروی انسانی شامل 3 زن و97 مرد می باشد، پس از پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری حضرت امام خمینی وتاکید معظم له مبنی برخود کفایی ورسیدن به استقلال وتلاش بی وقفه ای آغاز گردید تا در سال 1366 به طور رسمی ازواردات پودر شیر خشک بی نیاز گشتیم .
به مرور زمان وبا توجه به نیاز عمومی جامعه به افزایش مصرف فراورده های لبنی به تدریج با خرید ونصب وراه اندازی دستگاههای بسته بندی پاکتی با ظرفیت 2500 پا کت در ساعت – دستگاه بسته بندی وشستشو – با ظرفیت 5000 بطری درساعت .
فعالیت های تولید ی این شرکت توسعه یافت درسال 1379 با ساخت کارخانه جدیدی در مساحتی معادل 12 هکتار و8472 متر زیر بنا واقع در جاده آسیایی به شهرک صنعتی توس انتهای بلوار صنعت ضلع غربی نیروگاه توس کارخانه یه این مکان انتقال یافته وبدون ایجاد وقفه در تولید محصولات با ظرفیت وزمان 120 تن شیر در روز وتبدیل آن به شیر پاستوریزه وفراورده های شیری تحت عنوان پگاه مشهد درخدمت عموم شهروندان محترم وزائرین گرامی می باشد.
کارخانه لبنیات سازی :
شرایط ایجاد کارخانه : قبل از تاسیس کارخانه لبنیات سازی دریک محل باید امکان تامین آب مورد نیاز وبرطرف کردن فاضلاب آن موجود باشدهمچنین باید به موقعیت محل کارخانه از لحاظ تشکیلات وساختمان های اطراف آن که مبادا به کارخانه هایی ازقبیل کود سازی ، چرمسازی ، وغیره مجاورباشد – توجه داشت به علاوه محل کارخانه باید وطوری انتخاب شود که چه ازلحاظ پخش فراورده ها وچه از لحاظ ارتباطی ورساندن شیر از اطراف به کارخانه ، مناسب باشد . درضمن نباید کارخانه را در خیابانهای شلوغ بنا کرد . مساحت کارخانه باید به اندازه ای باشد که اولاً ورود وخروج خودروها بدون مزاحمت همدیگر انجام گیرد ثانیاً امکان هرگونه توسعه ساختمانی ، با درنظرگرفتن مقتضیات محل ، وجود داشته باشد.
مشخصات ساختمانی کارخانه :
درطرح کارخانه لبنیات سازی باید اصول وموازین ذیل مورد استفاده قرار گیرد :
نوع ومحل قرارگرفتن ماشین ها ونیز مقدار انرژی که مورد مصرف قرارمی گیرد با توجه به میانگین روزانه ، نوع محصولات وظرفیت کارخانه
رعایت تمام نکات بهداشتی ودرصورت امکان ایجاد سالن های غذا خوری کنفرانس اتاق شستشو وتعویض لباس به صورت جداگانه
ساختمان کارخانه بایستی هم سطح زمین باشد تااز احداث پله های زیاد جلوگیری شود
اندازه سالن هاباید متناسب با احتیاجات باشد اتاق های کوچک ویا سالن های بزرگ موجب هزینه مصرفی بی مورد می باشد
اتاقها باید نسبت به همدیگر طوری قرار گیرند که علاوه برجلوگیری از کارزیاد از لحاظ لوله کشی مناسب باشند مخصوصاً درمورد بخاروآب یخ در غیر این صورت باعث از دست رفتن واتلاف انرژی می شود .
قسمت دریافت شیر باید از اتاق ها وماشین آلات ویا قسمت توزیع وفروش جدا باشد
ارتفاع قسمت های کره سازی وماشین ها نباید از 4 متر وارتفاع زیر زمین از 5/2 متر کمتر باشد
سقف کارخانه باید کاملاً صاف با شد سقف هایی که با تیر آهن ساخته شده اند بهتر ازهرنوع دیگری است .
دیوارها تا ارتفاع 5/1 متر با ید قابل شستشو باشد ، بقیه قسمت دیوارها وسقف باید با آب آهک سفید شده با شد.
توضیح : برای این کار از آهک حل شده در آب با اضافه کردن یک نوع ماده ضد عفونی مثل کلر آمین استفاده می شود .
شیب لازم درسطح کارخانه برای جریان آب اضافی به سمت مجاری فاضلاب وهمچنین پنجره به اندازه کافی برای ورود نور وهوا باید درنظر گرفته شود .
مصالح ساختمان کارخانه:مصالحی که درساختمان های لبنیات سازی وساخت ماشین آلات به کارگرفته می شوند باید دارای مرغوبیت ومزایای زیادی می باشند ، ساختمان وماشین آلات کارخانه لبنیات سازی از لحاظ مکانیکی درحین کارکردن هستند وبه همین دلیل درمعرض کاهش قرا ر دارند ، تاسیسات این نوع کارخانه ها درمقابل رطوبت ، ترکیبات شیر وموادی که باعث تجزیه آنها می شوند قرار دارند ، از این رو باید در مقابل مواد پاک کننده ( تنظیفی ) وضدعفونی که به دلایل بهداشتی در کارخانه ها به کاربرده می شوند – مقاوم باشند وحتی الا مکان تحت تاثیر قرار نگیرند .
تاسیسات باید ازموادی ساخته شود که درصورت تماس یا شیر تاثیر نامطلوبی از لحاظ بو ومزه نداشته باشند