مقدمه :
رنگ کردن پلاستیک ها در حالت مذاب یکی از مهمترین کارهای انجام شده برای افزودن خواص مناسب و جدید به رزین های پلیمری است ؛ که به تولید کننده این امکان را می دهد که بتواند تولیدات خود را بهتر به فروش برساند . اضافه نمودن مواد رنگی ، نه تنها موجب فروش بیشتر تولیدات رنگ شده
می شود ، بلکه باعث به وجود آمدن برخی از خواص دیگر مانند دوام بیشتر در برابر اشعه ی UV ، در محصول تولیدی می شود . علاوه بر این ، رنگ کردن در حالت مذاب معمولاً نیاز به مراحل جداسازی (
( Separate ، خروج از خط تولید ( ( off-line و رنگ زنی ( ( painting step را ندارد و بدین صورت هزینه کلی تولید کاهش می یابد . سابقاً ، سیستم رنگ با زمینه ی پلاستیک آمیخته می شد ، به هرحال ، سیستم رنگ بخش جدایی ناپذیر ماده می شد و امکان داشت که موجب دگرگونی در مهندسی، عملکرد و خواص فرآیندی ماده بشود که این امر در طی تولید و فرمول بندی مواد جدید ، مطلوب نبود . و رنگ زنی صراحتاً به عنوان یک مشکل برای مصرف کننده و همچنین یک عامل منحرف کننده برای کسی که کار فرمولاسیون پلاستیک های جدید را بر عهده داشت ، محسوب می شد .
این متخصص کار فرمولاسیون ( کسی که معمولاً در مورد نکات عمیق علم پلیمر آموزش ندیده است )
برای انتخاب یک رنگ مناسب و با قیمت اقتصادی ، انتخاب می شود و این باعث بروز مشکلاتی می شود . در واقع وظیفه ی این متخصص هنگامی که پلیمرها آمیخته شده و تشکیل آلیاژ می دهند ، بحرانی تر می شود . ( در هنگام کار با این پلیمرهای آلیاژی پرکاربرد ، حتی تغییر کوچکی در ترکیب شیمیایی باعث تغییر خواص پلیمر می شود . )
اصلی عوامل رنگ زا ( : ( The major classes of colorants
عوامل رنگ زای ( ( colorants مورد استفاده درپلاستیک ها به دو گروه بسیار گسترده تقسیم می شود
که شامل پیگمنت ها ( ( pigment و رنگ ها ( ( Dyes می شوند .
تعریف پیگمنت : پیگمنت یک عامل رنگ زا است که علاقه ای به حل شدن در زمینه ی پلیمری ندارد .
تعریف رنگ : رنگ عامل رنگ زایی است که به صورت حل شده در داخل زمینه ی پلاستیک قرار می گیرد . .
بنابر تعریفات انجام شده پیگمنت ها مانند یک فاز مجزا در داخل پلاستیک قرار می گیرند و بنابراین در بین پیگمنت و زمینه ی پلاستیکی یک مرز بین فازی وجود دارد که این مساله جای تامل دارد و ممکن است که مشکلات مصرف کننده نیز از همین مرزها ایجاد شده باشد .
1 معرفی محصول
تعریف پیگمنت : پیگمنت یک عامل رنگ زا است که علاقه ای به حل شدن در زمینه ی پلیمری ندارد.
قرمز اکسید آهنی مصنوعی ( : ( Synthetic Iron Oxide Reds
پیگمنت های قرمز رنگ حاصل از اکسید آهن مصنوعی از لحاظ شیمیایی فرمول Fe2O3 دارند . این پیگمنت ها ، مقدار زیادی از نور تابیده شده به آنها را جذب کرده و حالت کدر مانند دارند ، همچنین این پیگمنت ها نسبتاً ضعیف و دارای حالت چرکین هستند . البته این رنگ یا گستره ی وسیعی از رنگ
ها را مهیا می کند . عامل Fe (+3) به عنوان اسید لوییس عمل می کند و حتی غلظت های کم این
پیگمنت برای پلی وینیل کلراید ( ( PVC ایجاد مشکل می کند ، و برای آمیزه ها و آلیاژهای پلیمری
محتوی PVC مناسب نیست . در غلظت های بالاتر ، این پیگمنت ممکن است بر روی مواد پلی کربناتی
( PC ) نیز تاثیرات مضر بگذارد کرم ( ( III اکسید ( : ( Chrome (III)Oxide
کرم ( ( III اکسید یک رنگ تیره ی سبز زیتونی ایجاد می کند که این پیگمنت اگر چه ضعیف است ولی دارای پایداری گرمایی و مقاومت در برابر هوازدگی عالی است .
به دلیل اینکه دیگر انواع پیگمنت های سبز رنگ با استحکام بالاتر و حالت تمیزتر ( از لحاظ جلوه ی رنگ ) در دسترس است ، پیگمنت های کرم اکسیدی معمولاً برای کاربردهای بیرونی اختصاص یافته است .
پیگمنت اکسید آهن مصنوعی:
پیگمنتهای اکسید آهن مصنوعی بهدلیل رنگ خالص، ویژگیهای ثابت و قدرت رنگکنندگی مناسب بهطور فزایندهای مورداستفاده قرار گرفتهاند. انواع تکجزیی بیشتر با رنگهای قرمز، زرد، نارنجی و سیاه تولید میشوند. ترکیب آنها مانند کانیهای هماتیت، گوئتیت، لپیدوکروسیت و مگنتیت است. پیگمنتهای قهوهای بهطور معمول دارای مخلوطهایی از قرمز ویا زرد ویا سیاه
هستند. فازهای قهوهای یکنواخت مانند Fe,( Mn2O3) و Gama-Fe2O3 نیز تولید میشوند
ولی مقدار آنها درمقایسه با مواد مخلوط کم است. Gama-Fe2O3 فریمگنتیک از اهمیت بسیاری در ساخت حافظههای مغناطیسی برخوردار است.
شماره تعرفه گمرکی
تعرفه |
کالا |
320417 |
رنگ کننده های پیگمانی و فرآورده ها بر اساس این مواد |
32071090 |
سایر پیگمان ها ، کدر کننده و رنگ های آماده و فرآورده های همانند غیر مذکور |
32129000 |
پیگمان ها از نوع مورد مصرف در ساخت رنگ ها ، مواد رنگی و سایر مواد رنگ کننده |