خلاصه طرح
نام محصول |
|
گرانول گیاهی |
ظرفیت پیشنهادی طرح |
|
1000 تن |
مواد اولیه (هزار ریال) |
|
##### |
اشتغال زایی |
|
15 نفر |
زمین مورد نیاز(مترمربع) |
3000 |
|
اداری |
75 |
|
سالن تولید |
1500 |
|
انبار مواد اولیه |
250 |
|
انبار محصول |
250 |
زیر بنا |
آشپزخانه |
25 |
|
|
رخت کن و نماز خانه |
25 |
|
سرویس ها |
50 |
|
ساختمان نگهبانی |
50 |
سرمایه ثابت (هزار ریال) |
##### |
سرمایه در گردش(هزارریال) |
##### |
مصرف سالانه آب ( متر مکعب) |
1500 |
مصرف سالانه برق( کیلو وات بر ساعت) |
600,000 |
مصرف سالانه سوخت |
گاز( متر مکعب) |
450,000 |
|
بنزین(لیتر) |
9000 |
محل پیشنهادی برای احداث طرح |
تهران ، قزوین ، خوزستان و خراسان رضوی |
مقدمه :
گرانول گیاهی از نشاسته ذرت ، گندم و سیبزمینی قابل تولید است. در این تکنولوژی، توانایی استفاده از
انواع نشاسته های ذرت، گندم و سیبزمینی وجود دارد. در ابتدا نشاسته ذرت ، گندم و یا سیبزمینی که
از منابع داخلی قابل تامین است، در یک میکسر حرارتی به صورت گرانول درمیآید.
با افزودن مواد رنگی مجاز میتوان انواع مستربچهای رنگی گرانول گیاهی تولید کرد. با انجام تغییراتی در
خط تولید گرانول نیز می توان انواع گریدهای مختلف گرانولهای گیاهی نظیر گرید تزریق و وکیوم
فرمینگ ، گرید بطری و گرید فیلم و غیره تولید کرد.
نشاسته چیست :
نشاسته یک پلی ساکارید گیاهی ذخیره شده در ریشه ها، جوانه و دانه های گیاهان است. چنانچه تعداد
واحدهای قند یا مونو ساکارید در یک کربوهیدرات بیش از 10 واحد باشد آن ترکیب قندی، پلی ساکارید
نامیده می شود. در صورتی که چنین کربوهیدراتی
از یک نوع واحد قندی تشکیل شده باشد مثل
نشاسته و سلولز هموپلی ساکارید گفته می شود و وقتی از بیش از یک نوع واحد قندی درست شده باشد
مثل اکثر همی سلولزها، متروپلی ساکارید نامیده می شود. بنابراین نشاسته یک هموپلی ساکارید است
که در آندوسپرم همه دانه ها وجود دارد. نشاسته ممکن است به گلوکز هیدرولیز شود و برای بدن انسان
تامین انرژی کند. گلوکز برای مغز و اعمال سیستم عصبی مرکزی لازم است و به هنگام مصرف در رژیم
انسانی چهار کالری به ازای هر گرم تولید می کند.دانه های نشاسته یا گرانول ها شامل پلی مرهای بلند
زنجیره ای از مولکول های گلوکز هستند که در آب نامحلولند. برخلاف مولکول های کوچک نمک و شکر
پلی مرهای بزرگ تر نشاسته تشکیل یک حلال واقعی را نمی دهند. گرانول های نشاسته به
هنگام هم زدن در آب تشکیل یک سوسپانسیون موقت را می دهند. گرانول های خام و نپخته نشاسته به
محض جذب به آرامی متورم می شوند. تورم گرانول ها به هنگام پختن نشاسته بسیار مهم است و سبب
خروج
نشاسته شده که این امر سبب می شود نشاسته به عنوان یک غلظت دهنده کاربرد داشته باشد.
به طور کلی ویژگی های یک فراورده غذایی تمام شده به وسیله منبع
نشاسته، دمای حرارت دادن،
غلظت نشاسته استفاده شده در فرمولاسیون و سایر ترکیبات استفاده شده همراه نشاسته مثل اسید و
شکر تعریف می شود این مطلب اهمیت نشاسته و کاربردش در صنایع غذایی مختلف و همچنین فراورده
های گوناگون را آشکار می سازد.بر این اساس انواع زیادی از نشاسته و همچنین نشاسته اصلاح شده
starch)
(modifieclبرای
نیازهای رژیمی ویژه و کاربردهای غذایی طراحی و تولید
شده اند.
محصولات کوتاه
زنجیره و متوسط زنجیره حاصل از شکستن نشاسته ممکن است به عنوان شبیه ساز
چربی در تزیین سالاد و دسرهای منجمدشده استفاده شود. برای مثال نشاسته گندم و سیب زمینی و
مالتودکسترین های تایپوکا ممکن است به عنوان جایگزین های چربی استفاده شود. این
مواد قوام و
احساس خوب دهانی مربوط به چربی را در یک فراورده غذایی تامین می کنند ضمن اینکه در مقایسه با
چربی کالری کمتری دارند.
موارد استفاده از نشاسته در صنایع غذایی نشاسته به عنوان ماده اولیه در بسیاری از رشته های صنایع
غذایی
استفاده
می شود که برای هر مورد نشاسته خاص آن مناسب
است. در تولید دکستروز،
دکسترین، گلوکز مایع و سایر انواع سیروپ، ماده اولیه اصلی نشاسته است و برای بسیاری
دیگر از رشته
های صنایع، برای نقشی که در بهبود ویژگی های فیزیکی، بالا بردن ثبات
سیستم های کلوییدی و اثر
غلظت دهندگی دارد از آن استفاده می شود.در پودرهای نانوایی
و مواد بهبود دهنده پخت به عنوان
پرکننده یا filler و جلوگیری از واکنش های شیمیایی بین بیکربنات و اسید پیش از ساختن
خمیر، در سس ها برای حفظ امولسیون روغن و سرکه و
جلوگیری از دو فاز شدن سیستم، در بیسکویت
و کراکر برای بهبود بافت و تردی فراورده و
کنترلPH
، در صنایع پخت پیش از قالب گیری و برای
جلوگیری از چسبیدن خمیر به قالب،
در تولید انواع سوپ به عنون غلظت دهنده و در صنایع کنسروسازی، صنایع گوشت، صنایع
منجمد، بیسکویت سازی، کیک سازی و نیز کاکائو، بستنی، آدامس، قهوه، شیر
کندانسه و خردل از
نشاسته استفاده می شود. همچنین قابل ذکر است که از انواع
نشاسته در فرمول داروهای گوناگون
استفاده می شود.به علاوه از نشاسته های درجه دو یا
انواع ویژه ای از نشاسته در تولید غذای دام،
نساجی، حفاری، چاه های نفت، چسب سازی،
کاغذسازی و پودرهای آرایشی صورت استفاده می شود.
برای انتخاب بهترین و مناسب
ترین نشاسته برای هر یک از مواد گفته شده در بالا، لازم است آزمون
های مربوطه
مانند: آزمون میزان ناخالصی ها، مواد جامد محلول، اکی والان دکستروز، حلالیت اندازه
گرانول ها، میزان گرانول های ژلاتینه نشده، شفافیت، ثبات فیزیکی و شیمیایی، طعم، رنگ، ویژگی های
کریستالی، قدرت ژل، قابلیت انتشار ذرات، باقی ماندهSO2
، دانسیته،
قابلیت تخیمر، وزن مخصوص،
فشار اسمزی ویسکوزیته، ساختمان میکروسکوپی و بالاخره
شناسایی الگوی قندی و میزان مونو، دی و
پلی ساکاریدها بر روی نشاسته مورد نظر انجام
گیرد تا براساس آن بتوان نسبت به کاربرد آن تصمیم
گیری کرد .