فصل اول خلاصه گزارش
نام محصول |
|
|
|
|
|
|
طرح تولید سرکه و آبلیمو |
|
ویژگی محصول یا طرح |
|
|
|
|
مصرف بالای هر دو محصول در داخل و خارج |
|
|
|
|
|
|
|
کشور همچنین وجود منابع اولیه |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ظرفیت پیشنهادی طرح (تن) |
|
|
|
|
|
سرکه : 1500 |
|
|
|
|
|
|
آبلیمو : 800 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
موارد کاربرد |
|
|
|
|
|
|
صنایع غذایی |
|
مواد اولیه مصرفی عمده (مقدار داخلی یا خارجی) |
|
|
|
|
|
الکل – گلوکز – استوزن |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
– کارامل – لیمو ترش |
|
کمبود / مازاد محصول تا سال 1393 |
|
|
|
|
سرکه (170861) آبلیمو (82362) |
|
|
|
|
|
|
|
|
اشتغالزایی (نفر) |
|
|
|
|
46 |
|
زمین مورد نیاز |
(2m) |
|
|
|
4000 |
|
|
|
|
تولیدی |
(2m) |
|
720 |
|
زیر بنا |
|
اداری |
(2m) |
|
200 |
|
|
|
|
انبار |
(2m) |
|
250 |
|
|
|
|
آب |
(3m) |
|
200000 |
|
میزان مصرف سالانه یوتیلیتی |
|
برق |
(kw) |
|
320000 |
|
|
|
|
گاز |
(3m) |
|
20,000 |
|
|
|
|
ارزی |
(یورو) |
|
- |
|
سرمایه گذاری ثابت |
|
ریالی (هزار ریال) |
|
15,735,850 |
|
|
|
|
مجموع (هزار ریال) |
|
15,735,850 |
|
سرمایه در گردش |
|
(هزار ریال) |
|
1,463,015 |
|
میزان واردات محصول مشابه در سه سال |
|
واحد |
|
|
|
- |
|
گذشته |
|
ارزش (هزار ریال) |
|
- |
|
پیش بینی میزان صادرات محصول سالانه |
|
واحد |
|
|
|
|
|
77202 سرکه 79276 آبلیمو |
|
ارزش (هزار ریال) |
|
|
|
سرکه 1,196,638,595 |
|
|
|
|
|
|
آبلیمو 356,741,280 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
نقطه سر به سر تقریبی |
|
|
|
|
|
28.80% |
|
کد آیسیک |
|
|
15492450 سرکه - 26101130 آبلیمو |
|
|
|
|
|
|
|
|
شماره تعرفه گمرکی |
|
|
|
|
|
20019000 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SUQ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
حقوق واردات |
|
|
|
|
|
55 |
|
|
|
|
|
|
|
استاندارد ملی یا بین المللی |
|
|
|
|
355-1394-12830 |
|
|
|
|
|
|
|
|
سرمایه گذاری کل (هزار ریال) |
|
|
|
|
|
17,198,865 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
سرمایه ثابت (هزار ریال) |
|
|
|
|
|
15,735,850 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
سرمایه در گردش (هزار ریال) |
|
|
|
|
|
1,463,015 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
سرمایه گذاری کل (هزار ریال) |
|
|
|
|
|
17,198,865 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
آورده سرمایه گذار (هزار ریال) |
|
|
|
|
|
2,501,819 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
تسهیلات (هزار ریال) |
|
|
|
|
|
14,697,046 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
سرمایه ثابت (هزار ریال) |
|
|
|
|
|
15,735,850 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
آورده سرمایه گذار (هزار ریال) |
|
|
|
|
|
1,735,850 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
تسهیلات (هزار ریال) |
|
|
|
|
|
14,000,000 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
سرمایه در گردش (هزار ریال) |
|
|
|
|
|
1,463,015 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
آورده سرمایه گذار (هزار ریال) |
|
|
|
|
|
765,969 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
تسهیلات (هزار ریال) |
|
|
|
|
|
697,046 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
نقطه سربسری |
|
|
|
|
|
28.80% |
|
|
|
|
|
|
|
|
دوره بازگشت سرمایه |
|
|
|
|
|
دو سال و پنج ماه |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
تولید سرکه
سرکه مادهای است که از تخمیر اسیدی الکل تولید می گردد. سرکه دارای مصارف خوبی در صنایع غذایی و مصارف خانگی است .
نکته قابل ذکر در اینجا این است که تولید سرکه بعضاً بطور مستقیم از ملاس نیز صورت میگیرد ولی در اینحالت سرکه تولیدی دارای مزه گس بوده و از مرغوبیت کافی برخوردار نمیباشد.
بنابراین در صورتی که فرایند تولید الکل و سرکه بصورت متوالی مد نظر بگیریم:
قابل ذکر است که ملاس ابتدا به وسیله فرایند تخمیر الکلی به الکل تبدیل میگرد و پس از آن الکل مجدداً مورد تخمیر اسیدی قرار گرفته و تولید سرکه مینماید .
در کارخانجات تولیدی عموماً ملاس ابتدا تبدیل به الکل گردید و پس از آن به تانکهای نگهداری پمپ میگردد. پس از این مرحله الکل از تانکهای نگهداری به تانکهای رقیق سازی منتقل شده و با اضافه کردن آب رقیق و قابلیت انجام تخمیر اسیدی را پیدا میکند و در نهایت با اضافه کردن مخمر فرآیند تخمیر اسیدی شکل گرفته و سرکه تولید میشود.
بنابراین باید در اینجا عنوان نمود که تولید الکل و سرکه دو فرآیند کاملاً مجزا بوده و ارتباط تکنولوژیکی به همدیگر ندارند و حتی همان طوری که پیشتر اشاره گردید از نظر حفظ مرغوبیت سرکه تولیدی، امکان تولید
مستقیم سرکه از ملاس وجود ندارد. لازم به ذکر است که از هر یک لیتر الکل، حدود ده لیتر سرکه حاصل میگردد.
اسید استیک ، جزو اسیدهای کربوکسیلیک میباشد و در نامگذاری آیوپاک به اسید اتانوئیک معروف است. این اسید دارای فرمول شیمیایی COOH3CH میباشد و در قسمت چشایی ، طعم ترشی شبیه طعم سرکه میدهد. باکتریهای مخمر سرکه به دلیل تمایل به تولید اسید استیک به این نام معروف شدهاند. این باکتریها در مواد غذایی ، آب و خاک یافت میشوند.
اسید استیک بطور طبیعی از میوهها و برخی مواد غذایی فاسد شده از فرایند تخمیر تولید میشوند و از قدیمیترین ترکیبات شیمیایی شناخته شده توسط انسان می باشد.
سرکه (اسید استیک رقیق) از دوران باستان برای انسان شناخته شده بود. احتمالا انسانها در دوران باستان هنگام تهیه شراب از فرایند تخمیر به وجود سرکه پی برده بودند. فیلسوف یونانی ، "تئوفاراستوس" ، در سه قرن پیش از میلاد چگونگی واکنش سرکه با فلزات و تولید رنگدانه برای استفاده در نقاشی از کربنات سرب و زاجهای سبز ایجاد شده از نمکهای مس و استات مس را توضیح داده است.
رومیان باستان با نگهداری شراب ترش در قدحهای سربی ، شراب بسیار شیرینی به نام Sapa تولید میکردند که طعم شیرین آن ناشی از استات سرب بوده است که امروزه دانشمندان ، مرگ زودرس بسیاری از اشراف روم را به مسمومیت ناشی از این ماده نسبت دادهاند. شیمیدانهای عصر رنسانس ، اسید استیک گلاسیال (منجمد)
را از تقطیر خشک استاتهای فلزی تهیه میکردند.
در سال 1847، "هرمن کولب" شیمیدان آلمانی برای اولین بار اسید استیک را از مواد معدنی سنتز کرد
خواص
اسید استیک خالص ، مایعی بیرنگ با بویی تیز ، مایعی خورنده و قابل اشتعال می باشد. این اسید در 16.6 درجه سانتیگراد منجمد میشود. به این دلیل و همچنین ظاهر یخ مانند آن به نام اسید استیک گلاسیال معروف است. اسید استیک در محلولهای آبی میتواند تفکیک شده و یون استات تولید کند. PH آن برابر با 4.8
می باشد، یعنی در 4.8PH= نیمی از مولکولهای اسید استیک در محلول آبی به صورت یون استات هستند.
اسید استیک در حالت بخار شامل دیمرهایی از دو مولکول اسید استیک میباشد که با پیوند هیدروژنی با یکدیگر ارتباط دارند. بنابراین اسید استیک در حالت گازی از قانون گازهای ایدهآل تبعیت نمیکند. خواص عمومی اسید استیک مانند سایر اسیدهای کربوکسیلیک میباشد. اسید استیک با الکلها و آمینها واکنش داده و بترتیب تولید استرو آمید میکند. همچنین در اثر واکنش با آلکنها تولید استر استات میکند. این اسید در اثر حرارت تا دماهای بالاتر از 44 درجه سانتیگراد تجزیه شده و تولید 2CO و متان میکند.
تولید
سرکه از فرایند تخمیر مواد غذایی دارای نشاسته و قند و مواد الکلی توسط باکتری مخمر سرکه (بچه سرکه)
تولید میشود. برای تولید سرکه عموما از میوههایی مانند سیب ، انگور ، دانههایی مثل جو و گاهی هم از شراب استفاده میشود. سرکه معمولا دارای اسید استیک با وزن حجمی 4 الی 8 درصد می باشد.
سرکه ، مایع ترشی است که از اکسید شدن اتانول موجود در آب سیب ، ماء الشعیر و موادی از این قبیل بدست می آید. معمولاً 3 تا 5 درصد از حجم سرکهها، اسید سیتریک می باشد. البته سرکههای طبیعی، اسید تارتریک و اسید سیتریک کمتری دارند.
تولید سرکه
معمولاً با اضافه نمودن مادر سرکه به آب سیب یا امثال آن ، سرکه تهیه میکنند. عمل اکسید شدن را باکتری اسید استیک انجام میدهد. این باکتری در سال 1864 میلادی توسط لویی پاستور کشف شد.
استفاده از سرکه در پخت و پز برای طعم و مزه دادن به انواع غذاها از سرکه بعنوان نوعی چاشنی استفاده میکنند. در تهیه انواع ترشی هم این ماده بسیار کاربرد دارد.
خاصیت پاککنندگی
سرکه ، نوعی ماده پاک کننده خنثی و ارزان قیمت است که به محیط زیست هم هیچ آسیبی نمیرساند (بر خلاف برخی مواد پاک کننده). معمولاً از سرکه سفید برای پاک کردن استفاده میشود. برای مثال ، مخلوط آب و سرکه (یک قسمت سرکه و چهار قسمت آب) قادر است تا شیشههای پنجره را بخوبی تمیز کند. اگر احساس میکنید که پس از تمیز کردن شیشهها با سرکه ، شیشهها چرب شدهاند، نصف قاشق غذاخوری صابون مایع به مخلوط اضافه کنید. این صابون مایع ، هر گونه لک و چربی شیشه را از بین میبرد.
لوله ها را میتوان با استفاده از مخلوط سرکه سفید و جوش شیرین تمیز کرد. پس از مدت زمان معین ، چند گالن آب داخل لوله بریزید تا اثر سرکه و جوش شیرین کاملاً از بین برود.