خلاصه طرح
نام محصول |
|
|
|
کنسانتره میوه های جنگلی |
ظرفیت پیشنهادی طرح |
|
|
|
5000 تن |
مواد اولیه (میلیون ریال) |
|
234.8 |
اشتغال زایی |
|
|
|
35 نفر |
زمین مورد نیاز(مترمربع) |
|
7000 |
|
|
اداری |
|
100 |
|
|
سالن تولید |
|
2500 |
|
|
|
|
|
|
|
|
انبار مواد اولیه |
|
1000 |
|
|
انبار محصول |
|
1000 |
زیر بنا |
|
|
|
|
|
|
آشپزخانه |
|
25 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
رخت کن و نماز خانه |
|
50 |
|
|
|
|
|
|
|
|
سرویس ها |
|
100 |
|
|
|
|
|
|
|
|
ساختمان نگهبانی |
|
100 |
سرمایه ثابت (هزار ریال) |
|
76767204 |
سرمایه در گردش(هزارریال) |
|
76869642 |
مصرف سالانه آب ( متر مکعب) |
|
60000 |
مصرف سالانه برق( کیلو وات بر ساعت) |
|
300000 |
مصرف سالانه سوخت |
|
گاز( متر مکعب) |
|
150000 |
|
|
|
بنزین(لیتر) |
|
9000 |
محل پیشنهادی برای احداث طرح |
|
گیلان ، آذربایجان شرقی، تهران ، خراسان رضوی |
|
|
|
|
|
، اصفهان ، شیراز |
مقدمه :
تعریف آب میوه
آب میوه، مایعی است که معمولاً در گیاهان یافت می شود. مثلاً آب پرتقال، عصاره میوه درخت
پرتقال می باشد. آب میوه یکی از نوشیدنی های رایج مردم دنیاست.
هر آب میوه ای میزان خلوص مشخصی دارد. در برخی کشورها، آب میوه ها، 100 درصد خالص
هستند. البته در بیشتر جاها آب میوه ها طبیعی نیستند .کارخانجات تولید کننده آب میوه، از میوه ها اسانس یا عصاره تهیه می نمایند و از مخلوط نمودن این اسانس با شکر و آب، انواع آب میوه تهیه می
کنند .این نوع آب میوه ها به دلیل داشتن شکر، تنها انرژی زا بوده و معمولاً خواص زیادی ندارند. اما
آب میوه های تازه سرشار از انواع ویتامین ها و املاح بوده و ارزش غذایی بسیار بالایی دارند .اغلب افراد سعی می کنند که در وعده ی صبحانه، یک لیوان آب میوه تازه بنوشند تا ویتامین های مورد نیاز
بدنشان در طول روز تامین شود .معمولاً از میوه های آناناس، انبه، پرتقال، سیب، آلبالو، گیلاس، انگور،
زرد آلو ،هلو و انار آب میوه تهیه می کنند .
معرفی محصول
آب میوه می تواند به حالت کنسانتره (یا غلیظ شده) موجود باشد. کنسانتره، شکلی از ماده است که اکثر اجزای اصلی تشکیل دهنده یا حلال آن را حذف نموده اند. معمولاً با گرفتن آب موجود در یک محلول یا سوسپانسیون، مثًلا گرفتن آب موجود در آب میوه و تبدیل آن به پودر یا عصاره، کنسانتره
تشکیل می شود .فایده تولید کنسانتره این است که با حذف آب، وزن ماده غذایی کاهش یافته و بنابراین حمل و نقل آن راحت تر و با صرف هزینه ی کمتر صورت می گیرد، به علاوه کنسانتره را به راحتی در هنگام مصرف با اضافه نمودن حلال (معمولاً آب)، به حالت اولیه خود برگردانده و مصرف می
کنند.
معرفی میوه های جنگلی :
• ازگیل: Medlar
جنس ازگیل دوگونه دارد که اولی همان ازگیل معمولی با نام علمی Mespilus germanica
است. این گونه بومی جنوب غربی آسیا و احتمالا جنوب شرق اروپا است اما منشاء آن را ایران می
دانند. گونه دیگرM.canescens ، اخیرا به سال١٩٠٠ در آمریکای شمالی کشف شده است .
قطر میوه در گونه های وحشی به 2.5 سانتی متر و در ارقام پرورشی به .5۵ سانتی متر یا بیشتر هم می رسد. گیاه ازگیل به شکل درخت پاکوتاه یا بوته های بلند است و متعلق به خانواده رزها
است. بلندی درختچه های ازگیل به ٨ متر هم می رسد. برگ های پهنی به رنگ سبز تیره، بیضی
شکل به طول ۶ تا ۵١ سانتی متر و به پهنای ٣ تا ۴ سانتی متر دارد. برگ ها پیش از خزان شدن به رنگ قرمز درمی آیند. گل های سفید پنج گلبرگی آن در بهار شکوفه می دهند. گل های ازگیل هرمافرودیت هستند یعنی هم دارای اندام های نر و هم اندام های تولید مثلی ماده اند و توسط
زنبورها گرده افشانی می شوند. گیاه ازگیل خودبارور است .ازگیل ( (medlarیا همان میوه ای
که به گیلکی کونوس ( کنوس ) می نامیم ، درختچه ای است خاردار و بومی ایران که در همه
جنگل های شمال ایران و در همهٔ بلندیهای دامنه جنوبی البرز و مناطق استپی میروید.
ازگیل از حدود سه هزار سال پیش در جنوب دریای خزر در مناطق گیلان و مازندران در ایران کاشت میشد و 700 سال پیش از میلاد به یونان و در 200 پ.م به روم رسید. کاشت این میوه از طریق رومیها در بقیه اروپا گسترش یافت.میوه ازگیل بسیار سخت و اسیدی است و به همین خاطر تا خوب رسیده نشود قابل خوردن نیست. برای جلوگیری از پوسیده شدن آن بر روی درخت، معمولا میوه ها را زودتر برداشت می کنند و در محل مناسبی انبار می سازند تا برسد .
گوشت ازگیل پس از رسیدن از سفید به قهوه ای تغییر می یابد و کاملا نرم و شیرین می شود و مردم به آن خرمای گیلان نیز می گویند.
طبق آخرین تجربه علمی که از ازگیل کرده اند معلوم شده است ازگیل داراى مواد زیر است:
آب : 47/10 درصد. مواد آزوت دار 30 درصد .مواد چربی : 44 درصد مواد استخراجی : 11/47
درصد. قند: 9/1 درصد. سلولوز: 13/20 درصد. بقایا: 0/044 درصد. تانن : 2/5 درصد.
عناب :
درخت عناب بومی مناطق گرم است که از چند هزار سال قبل در کشورهایی مانند چین و هندوستان کشت می شده است عناب در ایران در سواحل دریای خزر ، مینو دشت ، کردستان ، گرگان ، خراسان و کرمان به طور خودرو می روید
زغال اخته :
ترکیبات و ارزش غذایی میوه ی نرسیده ی آن به علت داشتن اسید زیاد، بسیار ترش است ، ولی میوه ی رسیده ی آن به رنگ قرمز روشن و خوش مزه و شیرین است. این میوه در تابستان، عرضه و معمولاً به صورت تازه مصرف می شود ، ولی به صورت خشک، مربا، کنسرو، ترشی، آب میوه، سس، نکتار، ژله، مارمالاد، سرکه، لواشک و قرص های آنتی اکسیدان نیز مورد استفاده قرار می
گیرد.این میوه حاوی مقادیر زیادی آهن ، کلسیم ، اسید فولیک ، ویتامین های E , B1 , B2
, C و فلاوونوئیدهاست.آنتوسیانین موجود در زغال اخته رنگدانه ای از گروه فلاونوئیدها می باشد
که عامل رنگ قرمز در گوجه فرنگی و دیگر میوه هاست. میوه های خانواده ی گیلاس (cherry)
زغال اخته (Cherry cornelian) حاوی مقادیر بالای آنتوسیانین هستند. حدود 17
ترکیب آنتی اکسیدان از خانواده ی گیلاس استخراج شده است که ویتامین E,c و ملاتونین نیز جزء آنها هستند. قرص های آنتی اکسیدان در برخی کشورهای اروپایی به نام قرص های یکی در
روز (one Day) معروف هستند و بدون تجویز پزشک نیز خریدشان برای عموم آزاد است
زرشک :
استفادۀ سنتی و محلی از میوۀ آن برای تهیه مربا و پختن پلو است ولی میوۀ این درختچه در مازندران به طور انبوه جمع آوری و برای مصرف به شهرهای دیگر فرستاده می شود.
• تمشک:
از میوۀ آن برای تهیه مربا و شربت و تزئین شیرینی استفاده می شود.
وَلیک:
میوۀ این درختچه مصرف خوراکی و گل آن مصرف دارویی دارد.