خلاصه طرح
نام محصول |
|
پودر گوشت |
|
|
|
|
|
|
ظرفیت پیشنهادی طرح |
٠۵٨تن ( با دیدصادرات ) |
|
|
|
|
|
|
|
موارد کاربرد |
|
تغذیه حیوانات پرورشی |
|
|
|
|
|
|
مواد اولیه مصرفی عمده |
ضایعات کشتارگاهی |
|
|
|
|
|
|
کمبود محصول (١٣٩٠ ) |
- |
|
|
|
|
|
|
|
اشتغال زایی ( نفر) |
|
٥١ |
|
|
|
|
|
|
زمین مورد نیاز (m²) |
٣٠٠٠ |
|
|
|
|
|
|
|
اداری (m²) |
۵ |
|
|
|
|
|
|
زیر بنا |
تولیدی (m²) |
٥٣ |
|
|
|
|
|
|
سوله تاسیسات (m²) |
- |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
انبار (m²) |
٧٠ |
|
|
|
|
|
|
میزان مصرف سالانه مواد اولیه اصلی |
۵٢١٢ تن |
|
|
|
|
|
|
میزان مصرف |
|
آب (m³) |
٥٦٧ |
|
سالانه یوتیلیتی |
|
برق ( KW) |
۹۷۰۰۶ |
|
|
|
|
|
|
|
سرمایه گذاری |
|
ارزی (یورو) |
۵۵ |
|
|
|
|
|
|
ریالی ( میلیون ریال ) |
٥٣١٢ |
|
مقدمه
در این گزارش شده است که به مراحل طراحی کارخانه پودر و روغن گوشت پرداخته شود .طرحی که به منظور تولید پودر گوشت به عنوان محصول اصلی و روغن به عنوان محصول فرعی مورد ارزیابی قرار میگیرد تا امکان تولید آن بر
اساس اطلاعات در دسترس بررسی شود .اطلاعاتی که عموما تحقیقاتی بوده و از منابع مختلفی از جمله وزارت صنایع، اداره گمرک و یا مصاحبه با کارشناسان مربوطه و همچنین مقالاتی که توسط سازمان های تحقیقاتی بین المللی از جمله
) FAO سازمان خوار و بار جهانی ) بدست آمده است .
الف - معرفی و شناخت محصول
آرد یا پودر گوشت فرآوردهای است که مازاد کشتار گاهی , کنسرو سازی ( کنسرو گوشتی ) ، لاشه و اندامهای ضبطی حیواناتی که در کشتارگاه به علل مختلف برای انسان غیر قابل مصرف تشخیص داده می شوند و همچنین ضمائم قرمز
لاشه ( کبد , قلب , ریه ها) و ضمائم سفید لاشه (معده و روده که خالی و شسته شده باشد) و دستها و پاها بدست
می آید.
پودر گوشت در حدود % ۵۵ پروتئین خام دارد و تجزیه کردن و داشتن آنالیز آن بدلیل متغیر بودن ماده اولیه بصورت
موردی، نیاز می باشد .میزان متیونین ، سیستئین و تریپتوفان آن کم و لیزین بالاست .میزان انرژی پودر گوشت به
میزان چربی موجود در آن بستگی دارد .وجود یک آنتی اکسیدان در پودر گوشت برای جلوگیری از فساد آن اهمیت دارد
پودر گوشت به این دلیل که حرارت می بیند و رطوبتش گرفته می شود آلودگی ندارد .ولی بزودی ممکن است آلودگی
به آن منتقل گردد .پودر گوشت اگر حاوی استخوان باشد باید با قیمت ارزانتری در اختیار مصرف کننده قرار گیرد و در
این حالت ٠۴ تا ٠۵ % پروتئین خام دارد و منبع خوبی برای کلسیم و فسفر می باشد البته هر چه فسفر آن پائین تر
باشد بهتر است چون ممکن است محدود کننده باشد.
یادآوری:
آرد گوشتی که بافت استخوانی در آن زیادتر از حد معمول باشد آرد گوشت استخوان دار نامیده میشود.
استفاده از سم , شاخ , پوست , مو , پشم و همچنین خون حاصله از کشتار در تهیه آرد گوشت مجاز نمی باشد.
این محصول حاوی ۵۵ % پروتئین ،١٧ % خاکستر ، ٨-١٢% چربی ، ۴% کلسیم ، ٣% فسفر و ۴-٧ % رطوبت می باشد .
آنالیز کلی |
% |
اسیدهای آمینه |
% |
ویتامین ها |
Mg /kg |
مواد معدنی |
% یا ppm |
ماده خشک |
93% |
متونین |
0.70% |
کاروتین |
5.8 |
سدیم |
1.60% |
پروتئین خام |
55% |
کیستبن |
0.60% |
ویتامین A |
140 |
پتاسیم |
0.55% |
فیبر خام |
2.30% |
لیزین |
3% |
ویتامین E |
600 |
کلر |
0.90% |
کلسیم |
8.30% |
تریپتوفان |
0.35% |
تیامین |
0.2 |
منیزیم |
0.40% |
فسفر |
4.10% |
فنیلالانین |
1.90% |
کولین |
2200 |
گوگرد |
0.50% |
خاکستر |
7.90% |
ایزولئوسین |
1.90% |
ریبوفلاوین |
5.2 |
منگنز |
39.5 |
|
|
هیستیدین |
1.10% |
ویتامین B |
12.9 |
آهن |
440 |
|
|
والین |
2.60% |
نیاسین |
59.4 |
مس |
100 |
|
|
آرگینین |
3.70% |
|
|
روی |
0.4 |
در مورد معرفی روغن گوشت نیز می توان اینگونه عنوان نمود که ، Stearin یک نمک آلی ، گلیسیرینه از اسید
سیتریک است که از چربی حیوانات به عنوان محصول جانبی فراورده های گاوی تهیه میشود .این ماده به عنوان چربی
در تولید صابون به کار میرود .برای این کار آن را با محصول هیدروکسید سدیم در آب مخلوط میکنند . با این روش،
صابون و گلیسیرین تولید میشود.
البته Stearin معنی عامی دارد چنانچه به چربی جامد گیاهان نیز همین نام اتلاق میشود .
اما Tallow به چربی استخراج شده از گوسفند، گاو یا سایر دام ها میباشد که از پیه بدست می آید. به چربی استخراج
شده از خوک Lard میگویند .این ماده را میتوان برخلاف پیه، به مدت . بیشتری بدون نیاز به یخچال نگهداری کرد .
این محصول را برای جلوگیری از هوازدگی در ظروف در بسته نگه میدارند.
از Tallow برای تغذیه دام، تولید صابون، غذای طیور استفاده میکنند .البته در گذشته در تولید شمع نیز کاربرد
داشته است و امروزه نیز میتواند به عنوان مواد اولیه سوخت های زیستی به کار رود.
نکته جالب آنکه تا قبل از ١٩٧٠ که توجه بشر به کلسترل مواد غذایی چندان جلب نشده بود،
شرکت مک دونالد سیب زمینی های خود را در مخلوطی از روغن با ترکیب ٩٣ % روغن گوشت (Tallow)و ٧ درصد
روغن دانه کتان طبخ میکرد .و جالب تر آنکه، از روغن گوشت((Tallow در صنعت نورد فولاد برای کاهش اصطکاک بین ورق ها و قالب های نورد، استفاده میشود و تمایل صنعتگران به استفاده از روغن های با پایه حیوانی نسبت به
روغن های مصنوعی در حال افزایش است.