خلاصه طرح
(جداول در فایل اصلی موجود است)
مقدمه
گزارش حاضر مطالعات امکان سنجی مقدماتی تولید تانن از پوست گردو می باشد. این مطالعات در
قالب متدولوژی مطالعات امکان سنجی تهیه گردیده است و مطابق متدولوژی فوق ، ابتدا محصول مورد
مطالعه به طور دقیق معرفی شده و سپس بررسی های لازم روی بازار آن صورت خواهد گرفت و در
ادامه مطالعات فنی در خصوص چگونگی تولید و امکانات سخت و نرم افزاری مورد نیاز نیز شناسایی
شده و در نهایت ظرفیت های اقتصادی و حجم سرمایه گذاری مورد نیاز برای اجرای طرح برآورد و
ارائه خواهد شد تا با استفاده از آن سرمایه گذران و علاقه مندان محترم بتوانند کلیه اطلاعات مورد
نیاز را کسب و در جهت انجام سرمایه گذاری اقتصادی با دید باز و مسیرشفاف اقدام نمایند.
تانن ماده ایست شیمیایی که از مواد طبیعی نظیر پوست درختان یا بعضی خشکبار مانند گردو و پسته
استحصال می شود، این ماده توانایی دارد تا هر الیافی را در مقابل پوسیدگی مقاوم کند، در چین باستان
ماهیگیران به استفاده از این ماده برای مقاوم کردن طورهای ماهیگیری در مقابل پوسیدگی استفاده می
کردند. امروزه هم در صنعت چرم سازی دنیا و هم در کشور خودمان هم از این ماده در حالت مایع
خود که معروف به اسید تانیک استفاده می شود.
رئوس
مطالب
-1-1 نام و کد محصولات (آیسیک (3
-1-2 شماره تعرفه گمرکی
-1-3 شرایط واردات
-1-4 بررسی و ارائه استاندارد
-1-5 بررسی و ارائه اطلاعات لازم در زمینه قیمت تولید داخلی و جهانی محصول
-1-6 معرفی موارد مصرف و کاربرد
-1-7 بررسی کالاهای جایگزین و تجزیه و تحلیل اثرات آن بر مصرف محصول
8 بررسی اهمیت استراتژیکی کالا در دنیای امروز
-1-9 کشورهای عمده تولیدکننده و مصرف کننده محصول
-1-10 معرفی شرایط صادرات
بخش اول: معرفی محصول
– 1 – 1 نام و کد محصول (آیسیک (3
با توجه به اینکه تانن محصول نسبتا ناشناخته ای می باشد در این قسمت با توضیحات ارائه شده سعی
بر آن است که شناخت کلی نسبت به این محصول ایجاد گردد.
اصطلاح تانن برای اولین بار در سال 1796 توسط سیگوین در تشریح مواد استخراج شده از بعضی از
گیاهان که میتوانستند در روند تبدیل پوست حیوانات به چرم نقش بسزایی داشته باشند به کار گرفته
شد.
تاننها (فلاوانول ها) که به اسم های دیگری چون اسید تانیک، گالوتانن و اسید گالوتانیک نیز شناخته
شدهاند، ترکیبات پیچیده طبیعی هستند که از مواد شیمیایی پلی فنلی تشکیل شدهاند و در پوست،
برگ و ریشه اکثر گیاهان از جمله چای، سیب، هلو، غلات و خصوصاً سورگوم به وفور یافت میشود.
این مواد با وزن مولکولی بالا 500) تا 3000 دالتون) و دارای تعداد قابل ملاحظهای گروه هیدروکسیل
فنلیک 1) تا 2 درصد وزن مولکولی) هستند که امکان تشکیل ارتباطات تقاطعی بین پروتئین و سایر
ماکرومولکولها را میسر میسازد. این مواد همچنین شامل گروهی از فنلهای غیر پروتئینی سمی هستند
که گاهی خاصیت قابض بودن دارند. همچنین تانن ها مواد پلی فنولیک با وزن مولکولی بالایی بوده که
مسئول رنگ پوسته بذور و در بعضی از لگومها میباشند.
علت تغییر رنگ برگ درختان در پاییز نیز ناشی از وجود تانن هاست. تانن ها باز دارنده فعالیت برخی
آنزیمها بخصوص تریپسین و آمیلاز بوده که نتیجاً قابلیت هضم غذا را کاهش می دهند.
دسته بندی تاننها
تاننها را بسته به حلالیت آنها به دو گروه قابل هیدرولیز و متراکم تقسیم میکنند.
خواص فیزیکی و شیمیایی تاننها
تانن ها متبلور نبوده، فاقد ازت ولی دارای عوامل فنول و گلوکز در ساختمان خود هستند. در حالت
خالص توده ای بی شکل، بی رنگ، با مزهای تلخ و گس میباشند. در واقع مزه گس و تلخی موجود در
تاننها موجب مقبولیت بعضی از مواد غذایی مثل چای، آبجو، کاکائو و شکلات میگردد.
گاهی مزه گس موجود در بعضی میوه های نارس بدلیل وجود تانن است ولی چون بر اثر رسیدن میوه
ترکیب تانن منعقد شده و بصورت نا محلول در میآید نتیجاً خاصیت گسی و قابضی خود را از دست
می دهد. تانن ها همچنین بازدارنده های آنزیم های موثر و مهم هستند. گوناگونی آنها و فعالیتشان بدین
معناست که برخی تانن ها (اکثراً) با برخی پروتئین های خاص واکنش می دهند نه با همه پروتئین ها. در
نتیجه این پرسش پیش می آید که آیا آنها تفکیک و غیر فعال کننده عمومی هستند یا باز دارنده های
خاص آنزیمها.
به نظر می رسد، که تانن ها جزو عوامل حفاظتی گیاه باشند که عموماً به منظور حفاظت و حمایت از
گیاهان در برابر علفخواران و غیره بوجود آمده اند تا جایی که بسیاری از گیاهان محتوی تانن یا
آنتوسیانین خود را در پاسخ به تنش یا مرگ بافت گیاهی افزایش می دهند. تانن با پروتئین و ژلاتین
ترکیب شده و موجب ته نشین شدن ژلاتین گشته و روی پوست جانوران تثبیت شده و از فساد آن
جلوگیری می کند به همین خاطر در دباغی از آن استفاده می شود. تانن ها همچنین در واکنش های
قهو ه ای شدن بعضی میوه ها شرکت دارند. این ترکیبات فنلی، در مجاورت هوا تحت تاثیر آنزیم فنلاز یا
پلی اکسیداز به کینون که خرمایی رنگ بوده تبدیل شده یا پس از واکنشهای متعدد و تولید ترکیبات
حد واسط و پلیمریزاسیون به ترکیبات قهوهای تا سیاه رنگ تبدیل میشوند.
در بعضی از فرآوریها جهت جلوگیری از واکنش تانن ها، باید محصولات را در خلاء نگهداری نمود یا
عوامل متوقف کننده از جمله دی اکسید گوگرد در محیط نگهداری بکار گرفت.
رسوب قهوه ای تا قرمز که بر اثر جوشاندن قهوه یا چای در آب سخت (سنگین) تشکیل می شود ، به
علت واکنش تانن های موجود در چای و قهوه با یون کلسیم و منیزیم آب است . چنانچه آهن نیز
وجود داشته باشد کمپلکس سیاه رنگی تشکیل میشود.
تانن ها و یا به طور کلی مواد ضد تغذیه ای و بازدارنده بر تک معده ای ها بیشتر تاثیر دارند تا نشخوار
کنندگان، زیرا میکرو ارگانیسم های شکمبه تا اندازه زیادی آنها را از بین برده یا غیر فعال می کند. بدین
صورت که بیشتر تانن ها با پروتئین های موجود در بزاق یا محتوای شکمبه ترکیب می شوند. تانن های
قابل هیدرولیز در اسیدیته معدی اطراف شکمبه هیدرولیز شده و پروتئین، اسیدهای آمینه و واحدهای
کوچک فنلی آزاد میکنند.
ساختمان شیمیایی تانن
همانطور که قبلاً اشاره شد تاننها به دو دسته تقسیم میشوند.
-1 تاننهای قابل هیدرولیز: این گروه از تانن ها از ترکیبات فنلی اسیدگالیک مشتق می شوند و
می توانند با گلوکز ایجاد گلوکوزید کنند. این گروه از تاننها تحت شرایط قلیایی یا اسیدهای ضعیف به
اسیدهای کربوکسی فنول و قند تفکیک می شوند. یک مولکول اسید گالیک با دو مولکول دیگر خود
استریفیه شده و تشکیل متا- دی اسید گالیک میدهد.
همچنین اسید گالیک ممکن است بر اثر گرما بر روی آنتوسیانیدین هایی که دارای گروههای -3
هیدروکسیل بر روی حلقه فنلی هستند ایجاد گردد.
اسید گالیک در گیاهان بصورت گلیکوزید نیز وجود دارد که ساده ترین شکل آن بصورت بتا-
گلوکوگالین است که در گیاه ریوند قابل شناسایی است. ممکن است تانن هایی از استریفیه شدن یک
مولکول گلوکوپیرانوز با متا- دی اسید گالیک بوجود آیند.
در مجموع چهار دسته از تاننهای قابل هیدرولیز وجود دارند
-1 گالوتاننها شامل اسید تانیک معمول (گلوکز و اسید گالیک)
-2 الاجیتانن ها شامل اسید الاجیک و گلوکز
-3 تاراگالوتاننها شامل اسید گالیک و اسید کونیک بعنوان هسته
-4 کافه تاننها شامل اسید کافئیک و اسید کونیک
تانن های قابل هیدرولیز یا اجزاء هیدرولیز شده آنها ممکن است جذب شده و سبب اثرات سیستیمیکی
بر روی بعضی از اندامهای متابولیکی مثل کبد و کلیه ها شود. بعضی از محققین عقیده دارند که تانن ها
سبب تغییرات مورفولوژی یا هیستولوژی در دیواره داخلی دستگاه گوارش میشود. همچنین به علت
تلخ مزه بودن تانن ها مصرف غذایی حیوانات کاهش می یابد. تاننها قادرند به پروتئینها متصل شده و
مانع دی آمیناسیون توسط باکتریها در شکمبه نشخوار کنندگان شوند. بدین ترتیب از پروتئین در
شکمبه حفاظت شده و پروتئین ممکن است به طور موثری در بخشهای داخلی دستگاه گوارش حیوان
جذب شود. افزودن تانن ها به جیره نشخوار کنندگان ممکن است بر اثر افزایش بهره برداری، اثر
مفیدی داشته باشد.