خلاصه طرح
نام محصول : |
|
|
|
عرقیات معطر |
ظرفیت پیشنهادی طرح: |
|
|
|
500 تن |
موارد کاربرد : |
|
|
|
خوراکی،دارویی |
مواد اولیه مصرفی عمده : |
|
|
|
انواع گیاهان معطر و دارویی |
کمبود محصول ( سال ( 1390 |
|
|
|
- |
|
اشتغال زایی ( نفر): |
|
|
|
16 نفر |
زمین مورد نیاز ( :( m2 |
|
|
|
2500 متر |
|
|
|
اداری :( m 2) |
100 |
|
زیر بنا |
تولیدی :( m 2) |
300 |
|
|
|
|
سوله تاسیسات :( m 2) |
50 |
|
|
|
|
انبار :( m2) |
600 |
|
میزان مصرف سالانه مواد اولیه اصلی : |
130 تن |
|
|
|
آب :( m 3) |
8640 |
|
میزان مصرف سالانه یوتیلیتی |
برق(:( kw |
234000 |
|
|
|
|
گاز :( m 3) |
|
|
|
|
|
ارزی ( یورو ) : |
0 |
|
سرمایه گذاری ثابت |
ریالی ( میلیون ریال ) : |
3921700 |
|
|
|
|
مجموع ( میلیون ریال): |
3921700 |
|
محل پیشنهادی اجرای طرح : |
|
|
|
اصفهان ،شیراز،خراسان رضوی |
مقدمه
نظام صنعت نوشابه سازی در ایران بر اساس نفوذ شرکتهای تولید عصاره و کارتلهای بزرگ و پر توان نوشابه سازی شکل گیری شده است . این محصول که یکی از نشانه های نفوذ غرب در کلیه شئون اجتماعی و اقتصادی ما بوده است متاسفانه توانسته است با کوشش نمایندگان داخلی این کمپانی ها جایگزین نوشا به های مقوی محلی شده تا جائی که در پاره ای از خانواده ها جزء لاینکف غذای روزانه و جیره غذایی افراد قرار گرفته است .
واقعیت آن است که تولیدات این صنعت نه تنها مفید نیست بلکه چه از نظر جسمانی و چه از نظر اقتصادی و ملی دارای مضراتی است که اغلب به آنها واقف می باشند . در حالی که از قدیم الایام از گیاهان معطر ،گلها ومیوه های محصول همین مرز وبوم عصاره ها ونوشابه هائی تهیه گردیده و صدها سال است مورد مصرف مردم قرار گرفته است که نه تنها دارای ضرر وزیان نیست بلکه هم از نظر طعم وبو هم از نظر تقویت روحی و جسمی دارای مزایای زیادی است .
عرقیات حاصله از گیا هان ومیوه جات که موضوع بحث این طرح بوده وبرای سرمایه گذاری در تولید آن به روش صنعتی بجای روش سنتی پیشنها داتی عرضه گردیده است از جمله این نوشابه ها است که امروزه جهان به فایده آن پی برده به طوریکه مصرف مواد اولیه آن چه به صورت دانه ، میوه وسبزینه وچه به صورت عصاره وعرقیات میرود که جای خود را به طور جدی در سراسر نقاط جهان باز نماید.
امید است که طرح حاضر مورد توجه سرمایه داران و علا قه مندان به سرمایه گذاری قرار گرفته زمینه فعالیت برای تولید اینگونه محصولات همه ساله زیادتر گردیده تا جائیکه بتواند عرقیات نیز مانند گلاب یکی از اقلام قابل توجه صادراتی گردد.
-1 معرفی محصولات
عرقیات گیاهی فراورده هایی هستند که از جوشانیدن یک گیاه و یا مخلوطی از گیا هان مختلف در برابر بخار آب وسرد کردن بخارات حاصله بدست آید. به عبارت دیگر عرقیات گیاهی به فراورده هائی گفته میشود که از تقطیر مواد فرار موجود در اندامهای مختلف گیاهان همراه با بخار آب بدست می آیند .
این اندام ها معمولا ماکول بوده و به شکل تازه نظیر بید مشک ، نسترن و گل محمدی ویا خشک نظیر نعناع ، آویشن و غیره می باشند . این محصول به عنوان طعم دهنده به مواد غذائی،دارو ونوشیدنی مورد مصرف قرار گرفته و در پاره ای از موارد اسانس آن پس از تخلیص در ساخت شیرینی جات بکار برده میشود .
ویژگیهای محصول:
عرقیات محصولی است که از تقطیر مواد بدست می آید .لذا می بایستی دارای رنگ کاملا روشن بدون کدورت ، لرد و رسوب همراه باشد . وجود هر کدام از مشخصات ظا هری گفته شده می تواند نشان دهنده وجود یک عامل منفی در عرقیات باشد. عرقیات دارای بوی ویژه بوده و عمدتا از روی بوی عرقیات به نوع آنها پی می بر ند عرقیات از نظر خلوص به دو دسته از نظر خلوص طبقه بندی می گردند .
عرقیات سنگین وعرقیات سبک :
مقدار اسانس و مواد معطر وموثر موجود در عرقیات درجه خلوص آن را نشان می دهد . مقدار اسانس
موجود در عرقیات از 15 تا 30 درصد متغیر بوده و تغییرات آن نشان دهنده عرقیات درجه یک و درجه دو می باشد. نا گفته نماند که اخیرا با انجام مطا لعات و بالا رفتن آگاهی مردم در مورد مصرف گیا هان داروئی ضمن آنکه مصرف عرقیات می رود در استا ن های دیگر نیز افزایش یابد ،شرکت هایی در استان های ما زندران، اصفهان و شهرستان کاشان بوجود آمده اند که اقدام به تولید اسانس برای مصارف داروئی و صنایع غذائی نموده و امید است که از این طریق مصرف عرقیات نیز که حاصل دست دوم تولید اسانس اینگونه واحد ها می باشد بتواند جای خود را در بازار باز کند .
انواع عرقیات
استفاده از گیا هان جوشیده از قدیم الایام و نیز شناخته شدن اثرات مثبت درمانی آنها و همچنین استفاده از گیا هان در ساخت مواد غذائی موجب گردیده است که به تدریج انواع گیا هان مصرفی و نهایتا عرقیات و اسانس آنها شناخته شده و تعدادی از افراد که اغلب بصورت توارثی این تولید را ارائه می کنند به امر تولید عرقیات بپردازند . در حال حاضر از میان آنها 12 نوع عرقیات بیش از همه مصرف داشته و مصرف کنندگان نسبت به خصو صیات آن ها آشنائی دارند عمده این عرقیات عبارتند از :
-1 عرق گل محمدی یا گلاب
-2 عرق بید مشک
-3 عرق نسترن
-4 عرق بهار نارنج
-5 عرق نعنا
-6 عرق آویشن
-7 عرق خار شتر
-8 عرق شا طره
-9 عزق کاسنی
-10 عرق گاو زبان
-11 عرق زالزالک یا کیالک
-12 عرق طارونه در میان عرقیات گفته شده عرق خار شتر بیشتر به مصرف داروئی خصوصا در مورد سنگ کلیه ، عرق
نعنا و آویشن برای درمان در دهای معده و سوئ هاضمه بکار برده می شود . عرقیات دیگری نظیر عرق شوید و بید نیز تولید می گردد که حجم آن ها زیاد مورد توجه نبوده و جزئ لیست بالا نیامده است .
-1-1 کد محصولات
کد ISIC متعلق به این نوع محصولات که در لوح فشرده وزارت صنایع و معادن آمده است عبارتست از 24231913 مربوط به عرقیات گیاهی و کد 24231915 مربوط به گلاب می باشد.
-2-1 شماره تعرفه گمرکی
این محصولات بطور مجزا دارای کد تعرفه واحدی نمی باشند و . تنها در میان عرقیات گفته شده گلاب مورد مصرف کشور های عربی بوده که به عنوان معطر کننده مورد استفاده قرار گرفته و تحت تعرفه گمرکی 2202/10صادر می شود به دلیل عدم وجود تعرفه خاص در صورتیکه هر کدام از عرقیات گفته شده بخواهد صادر گردد تخت تعرفه مذکور خواهد بود
|
کد تعرفه |
|
|
شرح تعرفه |
|
|
گمرکی |
|
|
|
|
|
|
|
|
2202/10 |
|
|
آب،همچنین آبهای معدنی و آبهای گازدار شده که به آنها قند یا سایر مواد شیرین |
|
|
|
|
کننده یا خوشبو کننده اضافه شده باشد |
-1 شرایط واردات
با توجه به این که مصرف این کالا برای کشورهای خارجی ناشناخته بوده واین کشور ها بجای آن گیا هان داخلی و اسانس های آن ها از ترکیبهای مختلف استفاده می نمایند و همچنین با توجه به این نکته که ایران خود تولید کننده اصلی این محصولات می باشد، این محصولات دارای واردات نمی باشند و شرایطی برای واردات این محصولات در نظر گرفته نشده است.
-4-1 استانداردها
همان گونه که گفته شد متاسفانه بعلت غیر رایج بودن عرقیات تا کنون باستثنا گلاب به تدوین استاندارد مدونی خاص هر کدام از عرقیات نگردیده و فقط از نظر ویژ گیهای میکرو بیو لوژیکی و شرائط تولید بهداشتی استانداردی برای اینگونه عرقیات بطور عموم تحت شماره3545 نوشته شده است .در مورد گلاب نیز استاندارد ویژ گی های شیمیا یی و فراوری آن تخت شماره 737 تهیه گردیده و مورد مصرف صاحبان این صنعت قرار می گیرد .اصولا مواد اولیه ای که برای تولید عرقیات و گلاب مورد استفاده قرار می گیرد می بایستی از نظر کیفیت از مجرای صحیحی عبور نموده تا تولید کننده آن بتواند در را بطه با مواد اولیه از جنس مصرفی مطمئن باشد لیکن از آنجا که برای عرقیات استانداردی غیر از آنچه گفته شد نوشته نشده است، لذا شناخت مواد اولیه با کیفیت تقریبا به طور عموم از طریقاستاد کاران این رشته انجام پذیرفته و به کار گاههای تولید عرقیات توصیه می شود . نا گفته نماند کهدر میان مواد اولیه تنها در مورد آب مصرفی استاندارد لازم ،تهیه گردیده است که ویژگی آن مطابق باویژ گی های آب آشا میدنی بوده وتحت شماره های 10530 و1011 می باشد بقیه مواد دارایاستاندارد خاص مواد اولیه نمی باشد .
در مورد استانداردهای جهانی باید گفت که اصولا مصرف این کالا برای کشورهای خارجی ناشناخته
بوده واین کشور ها بجای آن گیا هان داخلی و اسانس های آن ها از ترکیبهای مختلف استفاده می
نمایند . تنها در میان عرقیات گفته شده گلاب مورد مصرف کشور های عربی بوده که به عنوان معطر
کننده مورد استفاده قرار گرفته و تحت تعرفه گمرکی 2202/10 صادر می شود به دلیل عدم وجود
تعرفه خاص در صورتیکه هر کدام از عرقیات گفته شده بخواهد صادر گردد تخت تعرفه مذکور خواهد
بود.در زیر به عنوان نمونه ویژگی شیمیایی انواع گلاب که تحت ستاندارد 737 تهیه گردیده است ارائه می شود .