معرفی محصول :
گوجه فرنگی ابتدا به عنوان گیاه زینتی در باغچه ها مورد استفاده قرار می گرفت. گوجه فرنگی برای نخستین بار در آمریکای جنوبی دیده شده و از آنجا به دیگر نقاط جهان برده شده است. مصرف
خوراکی و درمانی گوجه فرنگی از قرن نوزدهم میلادی به بعد شروع شد و بعد از جنگ جهانی اول به
تدریج بر مصرف آن اضافه شد، طوری که امروزه به صورت خام و پخته یا به صورت سس و رب و.....
موارد استعمال زیادی دارد.
تولید کنندگان صنعت غذا ،گوجه فرنگی را به دو صورت خام و پخته و با استفاده از فناوری و دانش روز تولید می نمایند. انواع متعددی از محصولات مشتق شده از گوجه فرنگی رب گوجه فرنگی، آب گوجه فرنگی ،سس گوجه فرنگی را می توان نام برد.
گاهی اوقات پختن مواد غذایی باعث کاهش ویتامین ها یا سایر مواد مغذی موجود در آنها می شود ولی در مورد گوجه فرنگی این مطلب صدق نمی کند و گوجه فرنگی پخته بهتر از گوجه فرنگی خام است. اگر گوجه فرنگی به صورت خام مصرف شود، قسمت اعظم لیکوپن (Lycopene) آن، به دلیل
هضم نشدن ، از بدن دفع می شود. عمل پختن ، دیواره سلولی گوجه فرنگی را شکسته و باعث می شود لیکوپن در دسترس بدن قرار گیرد و بیشتر جذب شود. بهترین منابع آن شامل: رب گوجه فرنگی، سس گوجه فرنگی و گوجه فرنگی کنسرو شده، می باشد.
ISIC کد |
کنسروگوجه فرنگی |
##### |
اب گوجه فرنگی |
##### |
انواع رب گوجه فرنگی |
۱۸۱۹۴۵۱ |
سس گوجه فرنگی |
##### |
-۱بررسی و ارائه اطلاعات لازم در زمینه قیمت تولید داخلی محصول :
قیمت مشتقات گوجه فرنگی (رب گوجه ، آب ، سس و کنسرو ) نیز نظیر سایر کالا ها تحت تاثیر بازار عرضه و تقاضا تعیین می گردد . قیمت های مربوط به این محصولات باتوجه کیفیت محصول و مشخصات آن دارای تنوع می باشد ،با این وجود برای ایجاد دیدی تقریبی در این زمینه قیمت تقریبی محصولات در این طرح مطابق زیر ارائه می گردد:
هر کیلو رب گوجه فرنگی : ۰۰۰۴۱ ریال هر کیلو سس گوجه فرنگی : ۰۰۰۹۱ ریال هر کیلو آب گوجه فرنگی : ۰۰۷۶ ریال هر کیلو کنسرو گوجه فرنگی : ۰۰۸۵ ریال
۵-۱ موارد مصرف و کاربرد:
محصولات مورد نظر شامل مشتقات گوجه فرنگی(رب،آب، گوجه فرنگی در آب و نمک و سس کچاب ) بوده شرح و موارد مصرف آنها به شرح ذیل می باشد :
الف : سس گوجه فرنگی یا کچاﭖ:
یکی از رایجترین محصولات صنعتی گوجه فرنگی، سس آن است که امروزه همراه با بیشتر غذاها، به
ویژه فست فودها مصرف می شود .کچاﭖ نوعی سس است که معمولاﹰ از گوجه فرنگی رسیده تهیه
میگردد. مواد اصلی تشکیل دهنده سس کچاﭖ ، گوجه فرنگی، سرکه، شکر، نمک، فلفل ، میخک و
دارچین میباشد. البته گاهی از پیاز، کرفس و ادویه جات دیگر هم در تهیه سس کچاﭖ استفاده میکنند.
ب: رب گوجه فرنگی :
یکی دیگر از محصولات اصلی گوجه فرنگی، رب آن است که به صورت کنسرو در وزنهای متفاوت و همچنین به صورت فلهای به منظور استفاده درپخت غذا های مختلف به بازار عرضه میشود .برای تهیه
رب گوجه فرنگی، اغلب از گوجه های درشت، دارای پوست نازک، بافت نرم، توپر، رنگ قرمز تند، طعم خوب، درصد مواد جامد محلول بالا و نیز گوجههای
سالم، کم تخم و آلودگی به کپک و سایر آفات استفاده میشود. هنگام حمل گوجه فرنگی به کارخانه باید مراقب بود تا فشارهای ناشی از حرکت، به گوجه فرنگیها آسیب نرساند، بنابراین بهتر است گوجه فرنگیها در محفظههای کوچک و مناسب حمل و نقل، نگهداری شوند. شستشو و ضدعفونی کردن گوجه فرنگی، برای جداسازی ذرات گل و لای و آلودگیهای موجود، بسیار حایز اهمیت است .
ج: آب گوجه فرنگی:
یکی دیگر از محصولات تهیه شده از گوجه فرنگی که در سال های اخیر به صورت نسبی جایگاه خود را در سبد تغذیه خانوارهای برخی از کشور ها تثبیت کرده است، آب آن است .امروزه گاهی آب
گوجه فرنگی را به صورت منجمد و یخ زده یا به صورت غلیظ شده به بازار عرضه می کننددر ضمن آب گوجه فرنگی در تهیه انواع ماسک های صورت و بدن نیز مورد استفاده قرارمی گیرد.
د:کنسرو کوجه فرنگی:
کنسرو گوجه فرنگی نیز جهت مصرف در پخت غذاو........ مورد استفاده قرارمی گیرد، برای تهیه کنسرو گوجه فرنگی اغلب گوجهها را در اندازههای یکسان و بدون له کردن، کنسرومیکنند.