خلاصه طرح
(جداول در فایل اصلی موجود است)
- معرفی محصول :
کاکائو بومی آمریکای جنوبی، آمریکای مرکزی و مکزیک است و حداقل به مدت سه هزار سال در این منطقه کشت میشدهاست. مدارک باستانشناسی حاکی از کشت و استفاده خوراکی از این ماده در
هندوراس در حدود ۰۰۱۱ سال پیش از میلاد مسیح است. شکلات در قسمت آمریکای مرکزی، نوعی کالای لوکس محسوب میشد و از دانههای کاکائو هم به عنوان پول استفاده می کردند. درگذشته شکلات بیشتر در نوشیدنیهای شکلاتی کاربرد داشتهاست.
اولین بار، فاتحان اسپانیایی کاکائو را برای نشان دادن به پادشاه و ملکه اسپانیا از آمریکا به اروپا آوردند و خیلی زود، این ماده جزو مواد غذایی قاره اروپا گردید. آن زمان از شکلات تنها در انواع نوشیدنیها استفاده میشد که البته مقداری شکر به نوشیدنی اضافه می کردند تا تلخی آن گرفته شود. تا قرن ۷۱، شکلات در اروپا، ماده غذایی گران قیمتی محسوب میشد که تنها ثروتمندان از آن استفاده میکردند.
در سال ۸۲۸۱م، هلندیها روشی اختراع کردند که طی آن، چربی دانههای کاکائو را میگرفتند و از آن، کره کاکائو تهیه می کردند. از باقی مانده دانه کاکائو هم پودر کاکائو تهیه نمودند. همچنین طی روشی دیگر، شکلات را قلیایی نموده و به این ترتیب، مزه تلخ آن را از بین می بردند. از آن زمان بود که شکلاتها به شکل امروزی تهیه شد. گفته شده که جوزف فرای، اولین کسی بود که در سال ۷۴۸۱م، شکلاتهای امروزی را عرضه نمود که به راحتی قابل خوردن باشند.
با وجود پیشرفتهایی که در صنعت شکلات انجام شد، شکلات محبوبیت فراگیر خود را مرهون جنگ جهانی اول است. در طول این جنگ، این ماده غذایی به عنوان جیره غذایی سربازان به کار گرفته شد و سربازان پس از بازگشت از جنگ، بهترین مبلغ آن بودند. به این ترتیب تا سال ۰۳۹۱ حدود ۰۴ هزار نوع شکلات گوناگون تولید شد.
شکلات در ایران:
تولید و مصرف شکلات در ایران نیز همچون بسیاری از کشورها سابقهای چندان طولانی ندارد. اولین کارخانه شکلات سازی در ایران حدود ۰۶ سال پیش توسط دو برادر مهاجر روسی در تبریز راه اندازی شد. محصول این کارخانه تا مدتها فقط آب نبات و تافی برای بچهها بود. این کارخانه و کارخانههای متعددی که بعد از آن بوجود آمدند، بتدریج دامنه فعالیت خود را گسترش دادند و انواع دیگری از محصولات را تولید کردند. در دهههای اخیر این شرکتها بطرف تولید شکلاتهای تختهای و لقمهای در قالب مجلسی حرکت کرده اند. بطوری که امروزه انواع تافی، کارامل، کرم کاکائو، کارولین و شکلاتهای مغزدار، فانتزی، تیره و روشن در اشکال مختلف با بسته بندیهای مناسب تولید می کنند
-١ نام و کد محصول:
انواع شکلات مغزدار |
۱۲۱۳۴۵۱ |
|
تن |
شکلات فندق دار |
##### |
|
تن |
شکلات مرکب |
##### |
|
تن |
تعرفه گمرکی
شماره تعرفه |
نوع کالا |
حقوق گمرکی |
SUQ |
|
|
|
|
۶۰۸۱ |
شکلات و سایر فراورده های خوراکی دارای |
۵۶ |
Kg |
|
کاکائو |
|
|
۱بررسی و ارائه استاندارد های محصول :
در بررسی و ارائه استاندارد می توان به استاندارد ملی صنایع غذایی به شماره ۸۰۶ و اصلاحیه این استاندارد یعنی استاندارد شماره ۸۰۶-a و۸۹۷۹ اشاره نمود که ویژگیها ، بسته بندی ، نمونه برداری
روشهای آزمون، تعریف ، ساخت و نشانهگذاری انواع شکلات را بیان میکند.
۴- ۱ بررسی و ارائه اطلاعات لازم در زمینه قیمت تولید داخلی و جهانی محصول:
قیمت داخلی و خارجی شکلات چه به صورت تختهای و چه به صورت محصول نهایی که مغزدار یا روکش باشد با توجه به مرغوبیت مواد اولیه استفاده شده در آن متفاوت است. برای محصولات داخلی شکلات به صورت تختهای از ۱ دلار به ازای هر کیلوگرم به بالا برای صادرات و برای واردات از ۳ دلار به ازای هر کیلوگرم به بالا برای واردات می باشد.
شکلات به صورت مغزدار و روکش نیز بستگی به مواد مصرفی و نوع بستهبندی از کیلویی ۳ دلار به بالا برای صادرات و ۵ دلار به بالا برای واردات میباشد. همچنین شکلات با مغز فندق در داخل از کیلویی
۰۰۵۲ تومان الی ۰۰۵۳ تومان در بازار عرضه میگردد که همین محصول در بازار جهانی با قیمت ۵,۳ تا ۵,۴ دلار به ازای هر کیلوگرم قابل عرضه است.
۵-۱ موارد مصرف و کاربرد :
نام محصول شکلات مرکب با پایه فندق می باشد که شکلات یکی از شیرینی های پر طرفدار در بین مردم جهان می باشد ضمنا این محصول به صورت یک ماده غذائی به صورت مستقل نیز مورد استفاده قرار میگیرد.این محصول از ویژگی های جالبی برخوردار است ، چرا که در دمای اتاق به حالت جامد می باشد اما به محض قرار گرفتن در دهان ذوب میگردد، دلیل این خاصیت وجود نوعی چربی در ترکیب شکلات است که کره کاکائو نامیده میشود. کره کاکائو در دمای زیر ۵۲ درجه سانتیگراد جامد است و به هنگام تهیه شکلات با کاکائو و شکر ترکیب میشوند. نقطه ذوب این چربی تقریباﹰ برابر با دمای بدن است و به همین دلیل هنگامی که با سایر اجزاﺀ تشکیل دهنده شکلات مخلوط میشود باعث میگردد که ترکیب جدیدی به محض قرار گرفتن در درجه حرارت دهان تبدیل به یک مایع نرم و مطبوع شود. علاوه بر این شکلات دارای طعم بسیار دلچسب و شیرین است که اکثر مردم آنرا میپسندند.
این ماده غذایی پر طرفدار و انرﮊی زا، بطور معمول از ترکیب شیر، شکر، کره کاکائو و پودر کاکائو با نسبتهای متفاوت تولید میشود.
طبقه بندی محصول :
شکلات با در صدهای گوناگون شکلاتها معمولاﹰ با شیر ترکیب شده و وارد بازار میگردند. هر قدر درصد شکلات استفاده شده بیشتر باشد شکلات سیاه تر و تلخ تر میشود. شکلاتها از ٪۰۱ (شکلات سفید) تا ٪۹۹ (دارک چاکلت یا شکلات تلخ) درجه بندی میشوند. معمولاﹰ اسانس نعنا، پرتقال، موز، توت فرنگی و... را برای طعم دادن به شکلات اضافه میکنند
در شکلاتهای تختهای از مغز میوه جات مثل، گردو، فندق، بادام زمینی و... استفاده میشود. گاهی
عسل، کارامل، مربا، کشمش یا ....... هم در تهیه شکلات به کار میرود.
انواع شکلات:
شکلات ساده : شکلات بدون شکر، شکلات پوششی، شکلات شیرین
شکلات شیری: که ٣٠ تا ٤٠ درصد از کاکائو تشکیل میشود و مخلوط با شیر است شامل شکلات طعم دار، شکلات مرکب، شکلات پرشده (مغزدار) .