خلاصه طرح
نام محصول |
|
تولید اسید سیتریک |
|
ظرفیت پیشنهادی طرح (ظرفیت عملی) |
|
1600 تن در سال |
|
|
|
|
|
موارد کاربرد |
ماده محافظ یا نگهدارنده مواد غذایی و چاشنی غذا با کاربرد در |
|
|
صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی |
|
|
|
|
|
مواد اولیه مصرفی عمده |
ملاس چغندر یا نیشکر و یا ضایعات خرما |
|
|
|
|
|
|
کمبود محصول (پایان برنامه توسعه چهارم) |
|
1293 تن در سال |
|
اشتغال زایی (نفر) |
28 |
|
زمین مورد نیاز (مترمربع) |
3600 |
|
|
اداری (مترمربع) |
60 |
|
زیربنا |
تولیدی (مترمربع) |
700 |
|
انبار (مترمربع) |
400 |
|
|
|
|
تاسیسات و سایر (مترمربع) |
100 |
|
میزان مصرف سالانه مواد اولیه اصلی |
3200 تن ملاس یا 8000 تن ضایعات خرما در سال |
|
میزان مصرف |
آب (مترمکعب) |
2500 |
|
برق (کیلو وات ساعت) |
576000 |
|
سالانه یوتیلیتی |
|
گازوئیل (مترمکعب) |
600 |
|
|
|
سرمایه گذاری |
ارزی (یورو) |
-- - |
|
ریالی (میلیون ریال) |
19100 |
|
ثابت طرح |
|
مجموع (میلیون ریال) |
19100 |
|
|
|
محل پیشنهادی اجرای طرح |
استان های آذربایجان غربی، اردبیل ، اصفهان ، چهار محال و بختیاری، |
|
خراسان رضوی ، خراسان جنوبی ، خوزستان ، فارس ، کرمان، کرمانشاه ، |
|
|
|
لرستان ، هرمزگان ، همدان ، بوشهر و سیستان و بلوچستان |
|
مقدمه
مطالعات امکان سنجی، مطالعات کارشناسی است که قبل از اجرای طرح های سرمایه گذاری اقتصادی
انجام می گیرد. در این مطالعات از نگاه بازار، فنی و مالی و اقتصادی طرح مورد بررسی و آنالیز قرار
گرفته و نتایج حاصل از آن به عنوان مبنایی برای تصمیمگیری سرمایهگذاران مورد استفاده قرار
میگیرد.
گزارش حاضر مطالعات امکان سنجی مقدماتی تولید اسید سیتریک می باشد. این مطالعات در قالب
متدولوژی مطالعات امکان سنجی تهیه گردیده است و مطابق متدولوژی فوق ، ابتدا محصول مورد مطالعه
به طور دقیق معرفی شده و سپس بررسیهای لازم روی بازار آن صورت خواهد گرفت و در ادامه
مطالعات فنی در خصوص چگونگی تولید و امکانات سخت و نرم افزاری مورد نیاز نیز شناسایی شده و در
نهایت ظرفیت های اقتصادی و حجم سرمایه گذاری مورد نیاز برای اجرای طرح برآورد و ارائه خواهد
شد تا با استفاده از آن سرمایه گذران و علاق ه مندان محترم بتوانند کلیه اطلاعات مورد نیاز را کسب و
در جهت انجام سرمایه گذاری اقتصادی با دید باز و مسیر شفاف اقدام نمایند. امید است این مطالعات
کمکی هرچند کوچک در راستای توسعه صنعتی کشورمان بعمل بیاورد .
رئوس مطالب
-1-1 نام و کد محصولات (آیسیک (3 -1-2 شماره تعرفه گمرکی
-1-3 شرایط واردات
-1-4 بررسی و ارائه استاندارد
-1-5 بررسی و ارائه اطلاعات لازم در زمینه قیمت تولید داخلی و جهانی محصول
-1-6 معرفی موارد مصرف و کاربرد
-1-7 بررسی کالاهای جایگزین و تجزیه و تحلیل اثرات آن بر مصرف محصول
-1-8 بررسی اهمیت استراتژیکی کالا در دنیای امروز
-1-9 کشورهای عمده تولیدکننده و مصرف کننده محصول
-1-10 معرفی شرایط صادرات
– 1 – 1 نام و کد محصول (آیسیک (3
محصول مورد نظر طرح اسید سیتریک Citric Acid یا جوهر لیمو است .
اسید سیتریک یک اسید آلی ضعیف می باشد که در مرکبات یافت میشود. آن یک ماده نگه دارنده
خوب مواد غذایی و یک چاشنی خوب برای ایجاد مزه ترش در غذاها و نوشابهها میباشد. همچنین یک
عامل آنتی اکسیدان خوبی هم میباشد .اسید سیتریک در اکثر مرکبات و مخصوصا در لیمو ترش و
آبلیمو یافت میشود که شامل %8 از وزن میوه خشک میباشد اسید سیتریک دارای فرمول شیمیایی
C5H6O7 بوده و یک اسید کربوکسیلیک با سه عامل COOH میباشد.این ماده در ردیف افزودنی های
مجاز مواد غذائی قرار دارد و عمده مصرف آن به عنوان نگهدارنده از فساد مواد غذائی و آشامیدنی
است که به صورت درصد بسیار کم ( حدود نیم تا یک درصد ) به ماده غذائی اضافه می گردد .
اسیدیته اسید سیتریک ناشی از وجود سه گروه کربوکسی میباشد که میتوانند پروتون از دست
دهند. یون اسید سیتریک به نام سیترات معروف است. سیتراتها بافرهای خوبی برای کنترل PH
محلولهای اسیدی هستند. یون سیترات با بسیاری از فلزات نمک سیترات ایجاد میکند که مهمترین آن
سیترات کلسیم (جوهر لیمو) میباشد که برای نگهداری غذا از فساد و خوش طعم کردن آن بکار
میرود. یون سیترات میتواند با فلزات ترکیبات کی لیتی ایجاد کند.
در دمای اتاق اسید سیتریک ، یک پودر کریستالی سفید میباشد که میتواند به دو فرم بی آب و یا یک
آبه وجود داشته باشد .فرم بی آب از کریستالیزه شدن اسید سیتریک در آب گرم ایجاد میشود درحالی که فرم یک آب از تبلور آن در آب سرد ایجاد میشود. فرم یک آبه با حرارت دادن در 47
درجه سانتیگراد به فرم بی آب تبدیل میشود .اسید سیتریک در حرارت بالای 175 درجه تجزیه شده
و CO2 و آب آزاد میکند.
در جدول زیر خصوصیات شیمیائی اسید سیتریک آمده است .
متداول |
نام آیوپاک |
وزن مولکولی |
دانسیته |
نقطه ذوب |
ثابت اسیدی |
|
|
2 هیدروکسی ، 1 و 2 و 3 پروپان تری |
|
|
|
Pk1=3,15 |
|
اسید سیتریک |
192,3gr/mol |
1,665x103Kg/m3 |
ْ153C |
Pk2=4,77 |
|
کربوکسیلیک اسید |
|
|
|
|
|
Pk3=5,19 |
|
اسید سیتریک در قرن هشتم توسط جابر بن حیان کشف شده است. دانشمندان قرون وسطی در اروپا
در قرن سیزدهم با خواص اسیدی لیمو و آبلیمو آشنا شدند .اسید سیتریک اولین بار در سال 1784
توسط شیمیدان سوئدی کارل ویلملم بوسیله متبلور کردن آبلیمو جداسازی شد.
در سال C.Wehner 1893 با کشف کپک پنی سیلیوم توانست اسید سیتریک را بوسیله شکر تولید کند.
هر چند که تولید میکروبیولوژیکی اسید سیتریک تا جنگ جهانی اول روش صنعتی مهمی کشف کرد که
در تولید اسید سیتریک کار آمد بودند .امروزه بیشتر اسید سیتریک تولیدی در جهان با این روش
استفاده از کپک اسپرژیل انجام میگیرد .
کد ISIC محصول مطابق طبقه بندی وزارت صنایع و معادن محصولات اسید سیتریک یا جوهر لیمو دارای کد آیسیک
24113692 میباشد .