خلاصه طرح
(جداول در فایل اصلی موجود است)
١-١- نام و کد محصول [1]
کد |
شرح کد |
واحد سنجش |
2 5201511 |
انواع کیسه پلاستیکی |
تن |
کد آیسیکی با نام کیسه های aseptic جهت نگهداری مواد غذایی در سازمان صنعت، معدن و تجارت به ثبت نرسیده است . ولی نزدیکترین کد به این نوع تولیدات کد ذیل می باشد. واحدهایی که تنها قصد تولید کیسه های اسپتیک جهت نگهداری مواد غذایی را دارند می توانند درخواست کد آیسیک مربوطه را از سازمان صنعت، معدن و تجارت بنمایند.
- شماره تعرفه گمرکی [2]
|
|
|
|
|
|
|
حقوق |
|
|
مالیات |
|
|
|
|
|
کد کشور دارنده |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Heading, |
|
|
|
شماره تعرفه |
|
|
نوع کالا |
|
|
ورودی |
|
|
ارزش |
|
|
|
|
|
تعرفه ترجیهی |
|
|
ملاحضات |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SUQ |
|
|
|
|
|
|
|
Description |
|
|
Subheading |
|
|
|
|
|
|
|
Import |
|
|
افزوده |
|
|
|
|
Preferential |
|
|
emark |
R |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
No |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
duty |
|
|
VAT |
|
|
|
|
|
Tariff |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
اشیاء برای نق |
ل |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
و انتقال یا |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Articles for the |
|
|
|
|
|
بسته بندی |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
کالا، از مواد |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
conveyance or |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
packing of |
|
|
|
|
|
پلاستیکی ، |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3923 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goods, of |
|
|
|
سربطری، |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
plastics, |
|
|
|
|
|
سرپوش، |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stoppers, lids, |
|
|
|
|
|
کلاهک و سایر |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
caps and other |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
closures, of |
|
|
|
|
|
پوشش ها از |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
plastics |
|
|
|
|
|
مواد |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
پلاستیکی |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
کیسه اسپتیک |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Five-layer |
|
|
|
|
|
5 لایه و بالاتر |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aseptic bag |
|
39232120 |
|
|
مقاوم در |
4 |
|
4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
with resistance |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
against oxygen |
|
|
|
|
|
مقابل نفوذ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
and air |
|
|
|
|
|
اکسیژن و هوا |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
permeability |
|
در کتاب مقررات صادرات و واردات شماره تعرفه گمرکی ذیل به این محصول اختصاص داده شده است
شرایط واردات [2]
واردات محصول کیسه aseptic جهت نگهداری مواد غذایی هیچگونه شرایط خاصی وجود ندارد و وارد کننده محصول می تواند مطابق مقررات بیان شده در قسمت اشیاء ساخته شده از مواد پلاستیکی عمل نماید.
-1-4 بررسی و ارائه استاندارد [3]
محصول مورد نظر، کیسه های aseptic جهت نگهداری مواد غذایی می باشد که استاندارد خاصی برای آن موجود نمی باشد. استانداردهای متعددی در زمینه سترون سازی محصولات پزشکی و فرآیند و بسته بن دی یک محصول بصورت سترون تجارتی
وجود دارد. میتوان گفت استاندارد شماره 4774 تحت عنوان آیین کار بهداشتی تولید و بستهبندی اسپتیک - غذاهای اسید
و کم اسید و استاندارد 2314 تحت عنوان ویژگیهای ظروف پلاستیکی (بانضمام ورقههای چند لایهای برای محصولات سترون) بیشتر از بقیه آیین نامه های موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به موضوع این طرح مرتبط می باشند.
-1 -5 بررسی و ارائه اطلاعات لازم در زمینه قیمت تولید داخلی و خارجی محصول [4]
با توجه به آنکه این محصول تولید داخلی ندارد قیمت داخلی آن موجود نیست اما با توجه به مصرف تعدادی از کارخانجات از کیسه های اسپتیک در داخل کشور این کیسه ها مبادله می گردد که در کمترین حجم موجود ( 300 سی سی) به قیمت هر کیسه 100 تومان برای سفارش های عمده و در حجم 220 لیتر به به قیمت هر کیسه 5500-5000 تومان برای هر کیسه در یک سفارش 1100 عددی مبادله می گردد.
در خارج کشور نیز قیمت ها بسیار متفاوت بوده و محصولات چینی از قیمت پایین تری برخوردارند. به طوری که حتی برخی از کارخانجات چینی به ازای 20000 سفارش از کوچکترین کیسه های اسپتیک 200 سی سی، حاضر به ارائه کیسه ها به قیمت 50 تومان به ازای هر کیسه می باشند که البته برای استفاده در داخل کشور هزینه حمل و نقل و تعرفه گمرکی را نیز باید به آن افزود.
-1 -6 توضیح موارد مصرف وکاربرد: [5] و [6]
هر چند که حرکت اولیه عملیات اسپتیک از سال 1913 آغاز شد اما اولین کارخانه مد رن با استفاده از روش اسپتیک در سال 1961 در کشور سوئد و در بسته بندی شیر تاسیس گردید و پس از آن در اروپا و آسیا رواج پیدا کرد تا اینکه در دهه 80
میلادی در آمریکا نیز مورد استفاده قرار گرفت. در سال Institute of Food Technologists 1991 که بزرگترین موسسه علوم غذایی جهان می باشد 10 نوآوری تکنولوژی مواد غذایی را امتیاز بندی نمود که در این میان بسته بندی اسپتیک مقام اول را کسب نمود. امروزه، استفاده ازکیسه های اسپتیک از بسته های بسیار کوچک تا مخازن 30000 مترمکعبی که در کشتی های اقیانوس پیما بارگیری می شود، مورد استفاده قرار می گییرد.
بسته بندی اسپتیک شیوه جدیدی برای نگهداری محصولات غذایی دراز مدت زمان طولانی و خارج از یخچال است که تا زمان باز کردن بسته تازگی محصول را حفظ خواهد کرد. زمانی که برای اولین بار شیر و آبمیوه به شیوه اسپتیک در قفسه ها و یخچال های مغازه ها عرضه شد با عدم اطمینان مصرف کنندگان رو به رو گردید.
در واقع موادغذایی که در داخل بسته های اسپتیک پر می شوند هیچ نیازی به افزودن مواد نگهدارنده ندارند. چرا که در این روش با ماندگاری طولانی، محصولات لبنی مایع را در دمای 137درجه سانتیگراد و به مدت 4 ثانیه حرارت داده و بلافاصله در بسته استریل پر می کنند. آبمیوه (محصولات با اسید بالا) را نیز در دمای 80 تا 95 درجه به مدت 15الی30 ثانیه حرارت می دهند و سپس به صورت ا سپتیک پر می کنند. هر دو روش به گونه ای طراحی شده است که تنها مقدار بسیار کمی از ویتامین ها و املاح معدنی از بین می روند. این فرآیند ها زمان نگهداری محصول را به مدت چندین ماه خارج از محیط یخچال افزایش می دهد. پس از باز شدن بسته محصول می بایستی در یخچال نگهداری شود.
در روش دیگر که برای ماندگاری کوتاه مدت است محصولات لبنی مایع (شیر) را در دمای 72درجه سانتیگراد و به مدت 15 ثانیه حرارت داده تا میکروب های بیماری زای موجود در آن از بین برود. این فرآیند زمان نگهداری محصول را به مدت یک هفته در یخچال افزایش می دهد . مواد غذایی با بسته بندی اسپتیک در مقایسه با کنسرو ها و یا مواد غذایی پاستوریزه که فرآیند حرارتی آنها در دمای بالا و مدت زمان طولانی انجام شده است از طعم و رن گ به مراتب بهتری برخوردارند، چرا که اثرات جانبی بسته بندی با قوطی که نتیجه واکنش اکسیژن با فلزاست را ندارد.
امروزه در بازارهای جهانی به جز بسته های معمولی می توان انواع بسته های اسپتیک را در اندازه و شکلهای مختلف با دربهایی که قابلیت باز و بسته شدن آسان را دارند یافت. در حال حاضر تنوع بسیاری در بسته های اسپتیک وجود دارد و در کشورهای مختلف جهان محصولاتی چون شیر، خامه، آبمیوه، سوپ و رب گوجه فرنگی، انواع دسر، شربت، نوشیدنی هایی که سویا تهیه می شوند و همچنین نوشیدنی هایی که مکمل غذایی به شمار رفته و انرژی زا هستند و حتی تخم مرغ مایع در بسته های اسپتیک عرضه می شوند.
-1 -7 بررسی کالاهای ج ایگزینی و تجزیه و تحلیل اثرات آن بر مصرف محصو ل [7] و [8]
روش های نوین بسته بندی مواد غذایی که می توانند جایگزینی برای روش اسپتی ک باشند عبارتند از دوی پک، تترا پک و کامبی بلاک. بسته بندی " دوی پک "Doypack، معمولا به صورت پاکت و برای نگهداری مخلوط آب و کنسانتره میوه که اصطلاحا آبمیوه نامیده شده و توسط برندهایی همچون ساندیس و گلدیس به بازار عرضه می گردند استفاده می شود. توانایی این نوع بسته بندی در نگهداری مایعات گازدار، اسیدی، و تند مزه، از لحاظ ثبات آب بندی ضعیف است و ممکن است منجر به نشتی( (Leak گردد. بدنه این پاکت ها از سه لایه اصلی از جنس پلی استر، آلومینیوم و پلی اتیلن تشکیل می گردد. برای لایه داخلی که لازم است با ماده غذایی در ارتباط بوده و غیر سمی باشد، و نیز به آسانی با دریافت گرما، آب بندی شود، از فیلم پلی اتیلن با چگالی پایین (LD PE) استفاده می شود. لایه میانی، از جنس آلومینیوم بوده که ضمن ممانعت نسبی از تبادل حرارت و تابش نور به داخل بسته بندی، سبب ایجاد جلوه ای زیباتر برای طرح گرافیکی چاپ شده بر روی پاکت می گردد. لایه بیرونی از جنس پلی استر است. این ماده که از انواع پلاستیک های ترموست محسوب می گردد، در زمان انجام جوش حرارتی لبه های پاکت به یکدیگر، از ثبات کافی برخوردار بوده و تغییر شکل پیدا نمی کند. به دلیل لمینیت شدن و امتزاج این سه لایه غیر هم
خانواده با یکدیگر، بازیافت این نوع بسته بندی، بسیار مشکل بوده و مقرون به صرفه نمی باشد؛ که نهایتا منجر به آلودگی محیط زیست می شود. لزوم استفاده از ابزار اضافی نظیر نی و یا قیچی، و نیز لغزندگی پوشش بسته بندی جهت ورود نی، که در نهایت منجر به عدم سهولت استفاده برای استفاده کننده محصول می گردد نیز، از جمله نقاط ضعف این نوع بسته بندی است