فصل اول : کلیات
آشنایی با تایل
سیستم های ساخت و ساز خشک (تایل) با هدف کاهش ضایعات ساختمانی و استفاده بهینه از منابع طبیعی، ارتقاء کیفیت ساختمان سازی، صرفه جویی در زمان و هزینه های ساخت و ساز، تامین ایمنی بناها در برابر زلزله و بهینه سازی مصرف انرژی طراحی و تولید شده اند.
ساختار کلی این سیستم ها شامل صفحات روکش دار گچی (یا سیمانی) و مقاطع فولادی گالوانیزه سبک و نورد سرد می باشد که این صفحات به عنوان پوشش و پروفیل های فولادی به عنوان زیرسازی عمل می نمایند سیستم های ساخت و ساز خشک کناف از سهولت، سرعت و دقت اجرایی بسیار بالاتری نسبت به روش های
سنتی (بنایی) برخوردار بوده و به همین دلیل در زمان و هزینه های ساخت صرفه جویی قابل ملاحظه ای را امکان پذیر می سازند.
انتخاب این سیستم در مرحله ی طراحی محاسبات سازه از یک سو باعث کاهش بار مرده ی ساختمان شده و از سوی دیگر موجب کاهش نیروی ناشی از زلزله خواهد شد؛ در نتیجه هزینه های مربوط به سازه و پی کاهش می یابد. علاوه بر کاهش جرم کلی ساختمان و در نتیجه کاهش نیروی ناشی از زلزله، تایل دارای رفتار میان قابی مناسب بوده و اثر منفی بر رفتار لرزه ای سازه ندارند. ساختارهای ایجاد شده با تایل دارای عایق حرارتی و صوتی مناسب بوده ودر برابر رطوبت نیز مقاوم می باشند. همچنین با استفاده از ساختارهای مقاوم در برابر حریق، می توان سازه و یا فضاهای مورد نظر ساختمان را در مقابل آتش مستقیم تا دو ساعت مقاوم نمود. از دیگر مزایای این سیستم ها سهولت در انجام تعمیرات، امکان ایجاد تغییرات با توجه به نیازها یا کاربری بنا، دسترسی آسان به تاسیسات و حمل و نقل آسان و ارزان می باشد.
تایل از جمله مصالح ساختمانی محسوب می شود که به شکل سقف کاذب و تایل روف (پوششی برای سقف های شیروانی) و تاپ تایل وجود دارد. تایل درساخت و سازهای مدرن کاربرد های فراوانی دارد. که در ذیل به شرح مختصری از انواع آن می پردازیم.
تایل های سقفی :
تایل های سقفی در ابعاد 60×60 سانتیمتر و در دو نوع
ساده (فاقد خواص صوتی) و آکوستیک (دارای خواص
صوتی) تولید و عرضه می گردند:
تایل های گچی روکش دار با روکش کاغذ کرافت در
دو طرف تولید می گردد. این تایل در انواع روکشدار
با روکش PVC و طرح های مختلف و متنوع تولید
می گردد.
استفاده از کاغذ کرافت قابلیت رنگ پذیری و مقاومت در برابر رطوبت را ایجاد می کند. به منظور افزایش مقاومت تایل ها در برابر نفوذ آب در محیط های تاسیساتی از روکش آلومینیوم در پشت صفحه استفاده می شود.
پانل های گچی در چهار نوع : معمولی RG، مقاوم در برابر آتش FR، مقاوم در برابر رطوبت MR، مقاوم در برابر آتش و رطوبت FM، عرضه می گردد.
ویژگی تایل سقفی:
سرعت و سادگی نصب سقف مشبک و دسترسی آسان به پشت سقف بعد از اتمام کار، قابلیت نورپردازی متنوع، از دلایل استفاده روز افزون این سیستم است .
از جمله مزیت های تایل گچی روکش دار عبارتنداز :
سرعت اجرای بالا
موثر در سبک سازی ساختمان
دسترسی آسان به فضای تاسیساتی
طرح های متنوع حذف رنگ آمیزی
قابلیت جذب صوت (آکوستیک)
قابل استفاده در تمامی مکان ها اعم از مسکونی و اداری
تایل های سقفی عمدتاً به دو دسته تقسیم می شوند :
-1 تایل های ساده :
-1-1 بدون روکش
-2-1 روکش دار ) P.V.C بر روی تایل – آلومینیوم بر پشت تایل)
تایل های گچی ساده :
تایل های گچی ساده فاقد خاصیت جذب صوت می باشند. این تایل ها در دو نوع بدون روکش و روکش دار تولید و عرضه می گردند. تایل های بدون روکش دارای قابلیت رنگ آمیزی می باشند. تایل های با روکش P.V.C نیازی به رنگ آمیزی نداشته و بدین ترتیب سرعت کار بالا می رود. تایل های با روکش آلومینیوم
(در پشت تایل) در مکان هایی که احتمال ریزش آب بر پشت تایل وجود دارد (مانند محل عبور لوله های تأسیساتی) و یا در محیط هایی که احتمال تعرق وجود دارد (مانند مناطق شرجی نظیر شمال یا جنوب کشور) مورد استفاده قرار می گیرند.