خلاصه طرح
نام محصول |
تولید کنسرو ذرت و نخود فرنگی |
|
ظرفیت پیشنهادی طرح (ظرفیت عملی) |
900 تن در سال |
|
|
|
|
|
|
|
کنسرو نخود فرنگی |
|
|
|
مصرف در تهیه سالاد الویه، مصرف در تهیه سوپ |
|
موارد کاربرد |
ها، تهیه خورشت ها، تهیه پیش غذاها و ... |
|
کنسرو ذرت شیرین |
|
|
|
|
|
|
مصرف در تهیه سالادها، مصرف بصورت مستقیم، |
|
|
|
مصرف در تهیه پیتزا، مصرف در اردوها و ... |
|
مواد اولیه مصرفی عمده |
ذرت شیرین تازه و نخود سبز تازه |
|
کمبود محصول (پایان برنامه توسعه چهارم) |
386 تن در سال |
|
اشتغال زایی (نفر) |
32 |
|
زمین مورد نیاز (مترمربع) |
3500 |
|
|
اداری (مترمربع) |
60 |
|
زیربنا |
تولیدی (مترمربع) |
600 |
|
انبار (مترمربع) |
400 |
|
|
|
|
تاسیسات و سایر (مترمربع) |
100 |
|
میزان مصرف سالانه مواد اولیه اصلی |
ذرت شیرین تازه 660 تن و نخود سبز تازه 440 تن در سال |
|
میزان مصرف |
آب (مترمکعب) |
3000 |
|
برق (کیلو وات ساعت) |
768000 |
|
سالانه یوتیلیتی |
|
گازوئیل (مترمکعب) |
300 |
|
|
|
سرمایه گذاری |
ارزی (یورو) |
--- |
|
ریالی (میلیون ریال) |
11258,5 |
|
ثابت طرح |
|
مجموع (میلیون ریال) |
11258,5 |
|
|
|
محل پیشنهادی اجرای طرح |
استانهای مازندران – مرکزی –گلستان– خوزستان |
|
|
|
|
|
مقدمه
مطالعات امکان سنجی، مطالعات کارشناسی است که قبل از اجرای طرح های سرمایه گذاری اقتصادی
انجام می گیرد. در این مطالعات از نگاه بازار، فنی و مالی و اقتصادی طرح مورد بررسی و آنالیز قرار
گرفته و نتایج حاصل از آن به عنوان مبنایی برای تصمیم گیری سرمایه گذاران مورد استفاده قرار
میگیرد.
گزارش حاضر مطالعات امکان سنجی مقدماتی تولید کنسرو ذرت شیرین و نخود فرنگی می باشد. این
مطالعات در قالب متدولوژی مطالعات امکان سنجی تهیه گردیده است و مطابق متدولوژی فوق ، ابتدا
محصول مورد مطالعه به طور دقیق معرفی شده و سپس بررسی های لازم روی بازار آن صورت خواهد
گرفت و در ادامه مطالعات فنی در خصوص چگونگی تولید و امکانات سخت و نرم افزاری مورد نیاز نیز
شناسایی شده و در نهایت ظرفیت های اقتصادی و حجم سرمایه گذاری مورد نیاز برای اجرای طرح
برآورد و ارائه خواهد شد تا با استفاده از آن سرمایه گذران و علاقه مندان محترم بتوانند کلیه اطلاعات
مورد نیاز را کسب و در جهت انجام سرمایه گذاری اقتصادی با دید باز و مسیر شفاف اقدام نمایند. امید
است این مطالعات کمکی هرچند کوچک در راستای توسعه صنعتی کشورمان بعمل بیاورد
رئوس مطالب
-1-1 نام و کد محصولات (آیسیک (3 -1-2 شماره تعرفه گمرکی
-1-3 شرایط واردات
-1-4 بررسی و ارائه استاندارد
-1-5 بررسی و ارائه اطلاعات لازم در زمینه قیمت تولید داخلی و جهانی محصول
-1-6 معرفی موارد مصرف و کاربرد
-1-7 بررسی کالاهای جایگزین و تجزیه و تحلیل اثرات آن بر مصرف محصول
-1-8 بررسی اهمیت استراتژیکی کالا در دنیای امروز
-1-9 کشورهای عمده تولیدکننده و مصرف کننده محصول
-1-10 معرفی شرایط صادرات
بخش اول: معرفی محصول
– 1 – 1 نام و کد محصول (آیسیک (3
صنعت کنسرو سازی ، یکی از اکتشافات بسیار مهم بشر می باشد که بواسطه آن امکان نگهداری
مواد غذائی برای بلند مدت فراهم گردیده است . در اصطلاح فنی کنسرواسیون به مفهوم نگهداری غذا
است که از طرق مختلف مانند قوطی کردن ، خشک کردن ، انجماد ، نگهداری در شربت نمک و یا شکر
و .... انجام می گیرد . در کشور ما کلمه کنسرو صرف نظر از مفهوم عام آن ، بصورت مترادف با قوطی
کردن Canning مورد استفاده قرار می گیرد که در آن ماده غذائی در شربت شکر یا نمک به مدت
طولانی نگهداری می گردد .
فلسفه وجودی پیدایش کنسرواسیون در صنعت غذا ، حفظ و نگهداری آن برای فصول مختلف سال
می باشد . نخود سبز ، ذرت شیرین و سایر محصولات کشاورزی تنها در مقطع خاصی از سال تولید شده
ولی تقاضای بازار در کلیه فصول و ایام سال برای آنها وجود دارد و لذا با کنسرو کردن محصولات فوق ،
امکان نگهداری و عرضه آنها در کلیه ایام سال فراهم می گردد.
محصول مورد نظر طرح حاضر کنسرو نخود فرنگی و ذرت شیرین است . این کنسروها ، نخود
فرنگی و ذرت شیرین نگهداری شده در آب نمک می باشد که در قوطی های فلزی 500 گرمی تولید و
عرضه می گردد . مصرف این محصولات بعنوان ماده کمکی و همراه غذا بوده و کلیه گروه های جامعه
مصرف کننده آن محسوب می گردند .
کد ISIC محصول
مطابق طبقه بندی وزارت صنایع و معادن محصولات مورد مطالعه دارای کد آیسیک بصورت زیر
میباشد :
•
کنسرو نخود فرنگی
15131612
•
کنسرو ذرت شیرین
15131636
–1 – 2 شماره تعرفه گمرکی
با مراجعه به کتاب مقررات صادرات و واردات وزارت بازرگانی شماره تعرفه 20054000 برای
نخود فرنگی و شماره تعرفه 20058000 برای کنسرو ذرت شیرین استخراج شده است .
-3 شرایط واردات
با مراجعه به کتاب مقررات صادرات و واردات وزارت بازرگانی، نتیجه گیری شده است که
محدودیت خاصی برای واردات محصول مورد مطالعه وجود ندارد.
حقوق گمرکی در واردات این محصولات 45 درصد برای کنسرو نخود فرنگی و 55 درصد برای
ذرت شیرین می باشد .
-1-4 بررسی و ارائه استاندارد ملی یا بین المللی
با مراجعه به فهرست استانداردهای ملی موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران ، شماره استاندارد
ملی 400 تدوین شده در سال 1372 برای کنسرو نخود فرنگی و 2789 تدوین شده در سال 1386
برای ذرت شیرین استخراج شده است .
-1-5 بررسی و ارائه اطلاعات لازم در زمینه قیمت تولید داخلی و جهانی
-1-5-1 بررسی قیمتهای داخلی
قیمت محصولات مورد مطالعه تابع اعتبار برند تجاری شرکت تولید کننده آن می باشد بطوریکه
برندهای معتبر از قیمت هایی نسبتا بالاتری به نسبت شرکت ها و برندهای ناشناخته دارند . لذا در
اینجا متوسط قیمت فروش انتخاب و جهت اطلاع ارائه گردیده است .
•
کنسرو ذرت شیرین – هر قوطی 500 گرم
( نوع مرغوب )
6300 ریال
•
کنسرو ذرت شیرین – هر قوطی 500 گرم
( نوع متوسط )
4250 ریال
•
کنسرو نخود فرنگی – هر قوطی 500 گرم
( نوع مرغوب )
8500 ریال
•
کنسرو نخود فرنگی – هر قوطی 500 گرم
( نوع متوسط )
6050 ریال
قیمت های عنوان شده درب کارخانه می باشد .
مروری بر قیمتهای جهانی محصول
قیمت محصولات کشاورزی تازه و فرآوری شده در سطح جهانی ، تابع کشور تولید کننده ، واریته
سبزی ، شرایط اقلیمی محل کشت سبزی ، کیفیت کنسرواسیون ، ترکیبات غذائی سبزی و موارد دیگر
..... می باشد . از اینرو نمی توان قیمت خاصی را برای آن ارائه نمود .
لیکن در اینجا باید گفت که محصولات کشاورزی ایران در سطح بازارهای جهانی به دلیل برخورداری
آن از کیفیت خدادادی برتر ، از قیمت های مناسب تری نیز برخوردار می باشد . علی ایحال در اینجا به
منظور آشنائی با سطح قیمت ها ، با استناد بر قیمت های صادراتی شرکت دشت مرغاب ( یک و یک )
ارقام زیر ارائه شده است .
•
کنسرو ذرت شیرین – هر تن
765 دلار
•
کنسرو نخود فرنگی – هر تن
1030 دلار
قیمت های عنوان شده درب کارخانه می باشد .
-1-6 موارد مصرف و کاربرد
محصولات مورد مطالعه ، در فهرست مواد غذائی منتج از محصولات کشاورزی قرار دارند . این
محصولات بصورت مستقیم دارای مصارف غذائی برای انسان ها را دارند که در ادامه جزئیات آن ارائه
شده است .
• کنسرو نخود فرنگی
مصرف این ماده غذائی متناسب با سلیقه و ذائقه های مختلف صورت می گیرد ولی مصارف عمده
آنرا می توان به صورت زیر ارائه کرد .
مصرف در تهیه سالاد الویه
مصرف در تهیه سوپ ها
تهیه خورشت ها
تهیه پیش غذاها
...............
کنسرو ذرت شیرین
مصرف این ماده غذائی نیز متناسب با سلیقه و ذائقه های مختلف صورت می گیرد ولی مصارف
عمده آنرا می توان به صورت زیر ارائه کرد .
مصرف در تهیه سالادها
مصرف بصورت مستقیم
مصرف در تهیه پیتزا
مصرف در اردوها
.........
مصرف هر دو محصول مورد مطالعه نزد کلیه اقشار و گروه های جامعه وجود داشته و هیچگونه
محدودیتی در شیوه ، میزان و نوع مصرف وجود ندارد .