خلاصه طرح
نام محصول |
تولید پکتین از ضایعات میوه و مرکبات |
|
ظرفیت پیشنهادی طرح (ظرفیت عملی) |
80 تن در سال |
|
|
|
|
|
موارد کاربرد |
بعنوان یک ماده ژله کننده گیاهی در صنایع مختلف غذائی ، |
|
داروئی ، آرایشی و بهداشتی |
|
|
|
|
مواد اولیه مصرفی عمده |
پوست و ضایعات انواع مرکبات مانند لیمو و پرتقال |
|
کمبود محصول (پایان برنامه توسعه چهارم) |
5454 تن در سال |
|
اشتغال زایی (نفر) |
28 |
|
زمین مورد نیاز (مترمربع) |
3500 |
|
|
اداری (مترمربع) |
60 |
|
زیربنا |
تولیدی (مترمربع) |
600 |
|
انبار (مترمربع) |
400 |
|
|
|
|
تاسیسات و سایر (مترمربع) |
100 |
|
میزان مصرف سالانه مواد اولیه اصلی |
320 تن در سال |
|
میزان مصرف |
آب (مترمکعب) |
2500 |
|
برق (کیلو وات ساعت) |
576000 |
|
سالانه یوتیلیتی |
|
گازوئیل (مترمکعب) |
300 |
|
|
|
سرمایه گذاری |
ارزی (یورو) |
--- |
|
ریالی (میلیون ریال) |
14550 |
|
ثابت طرح |
|
مجموع (میلیون ریال) |
14550 |
|
|
|
محل پیشنهادی اجرای طرح |
استانهای هرمزگان ، مازندران ، فارس و گلستان |
|
مقدمه
مطالعات امکان سنجی، مطالعات کارشناسی است که قبل از اجرای طرح های سرمایه گذاری اقتصادی
انجام می گیرد. در این مطالعات از نگاه بازار، فنی و مالی و اقتصادی طرح مورد بررسی و آنالیز قرار
گرفته و نتایج حاصل از آن به عنوان مبنایی برای تصمیم گیری سرمایه گذاران مورد استفاده قرار
میگیرد.
گزارش حاضر مطالعات امکان سنجی مقدماتی تولید پکتین از ضایعات میوه و مرکبات می باشد. این
مطالعات در قالب متدولوژی مطالعات امکان سنجی تهیه گردیده است و مطابق متدولوژی فوق ، ابتدا
محصول مورد مطالعه به طور دقیق معرفی شده و سپس بررسی های لازم روی بازار آن صورت خواهد
گرفت و در ادامه مطالعات فنی در خصوص چگونگی تولید و امکانات سخت و نرم افزاری مورد نیاز نیز
شناسایی شده و در نهایت ظرفیت های اقتصادی و حجم سرمایه گذاری مورد نیاز برای اجرای طرح
برآورد و ارائه خواهد شد تا با استفاده از آن سرمایه گذران و علاقه مندان محترم بتوانند کلیه اطلاعات
مورد نیاز را کسب و در جهت انجام سرمایه گذاری اقتصادی با دید باز و مسیر شفاف اقدام نمایند. امید
است این مطالعات کمکی هرچند کوچک در راستای توسعه صنعتی کشورمان بعمل بیاورد .
رئوس مطالب
-1-1 نام و کد محصولات (آیسیک (3 -1-2 شماره تعرفه گمرکی
-1-3 شرایط واردات
-1-4 بررسی و ارائه استاندارد
-1-5 بررسی و ارائه اطلاعات لازم در زمینه قیمت تولید داخلی و جهانی محصول
-1-6 معرفی موارد مصرف و کاربرد
-1-7 بررسی کالاهای جایگزین و تجزیه و تحلیل اثرات آن بر مصرف محصول
-1-8 بررسی اهمیت استراتژیکی کالا در دنیای امروز
-1-9 کشورهای عمده تولیدکننده و مصرف کننده محصول
-1-10 معرفی شرایط صادرات
اول: معرفی محصول
– 1 – 1 نام و کد محصول (آیسیک (3
محصول مورد نظر طرح پکتین است . پکتین یک پلیمر اشتقاقی قندی- اسیدی است که از
ساختارهای ژلاتینی گیاهی موجود در میوه جات و سبزیجات استحصال میشود. اهمیت اقتصادی این
محصول به توانایی آن در تشکیل ژل در ترکیب با شکر(قند) و اسید برمی گردد. میزان این ماده در هر
نوع سبزی و یا میوه با توجه به وزن کل آن از 0/1 تا 4 درصد متفاوت میباشد.
سیب و مرکبات عمده ترین منابع غنی از پکتین می باشند. موقعیت اقتصادی این دو محصول نیز به
کشت وفور آنها در مناطق مختلف برمی گردد. ضایعات خشک سیب و هم چنین پوست مرکبات (خشک
و یا تر) به عنوان یکی از محصولات جانبی کارخانجات تولید آبمیوه و آب لیمو بوده و به وفور نیز یافت
میشود.
ساختارهای ژلاتینی در سول های دیواره ای و لایه های درون سلولی میوه جات موجود می باشد.
آجرهای به کار رفته در ساخت دیوار را می توان نمادی از آرایش قرار گرفتن پکتین در دیواره میوه و
سبزی در نظر گرفت.
حداکثر پکتین موجود در میوه های نارس یافت میشود که پس از فرارسیدن مرحله رسیدن میزان
وحتی کیفیت پکتین استحصال شده کاهش می یابند. اسید گالاکترونیک اصلی ترین بلوک سازنده شیمیایی
پکتین موجود در میوه و سبزی می باشد که خود جزو گروه پلیمرهای اسید انهیدرو گالاکترونیک می باشد.
اسیدهای موجود در پلیمر ممکن است به صورت اسیدهای متیل شده دربیایند و یا به شکل اسیدهای
آزاد مثل پروتوپکتین ،اسید ژلاتینی، اسید پکتینی و پکتین در بیاید.
پکتین ها با توجه به میزان متیل آنها طبقه بندی می شوند. پکتین با درجه متیل بالا جهت ژلاتینی
شدن به شکر نیاز دارد. اما پکتین با درجه متیل پائین برای ژلاتینی شدن نیازی به شکر ندارند. بلکه این
نوع پکتینها با یونهای فلزی به ویژه کلسیم ترکیب شده و حالت ژلهای به خود میگیرند.
اختلاف بین دو پکتین با متیل بالا و پائین در حدود 25 واحد استر می باشد. پکتین ها در حالت
ترکیب با بعضی قندها نظیر آرابینوز گالاکتوز، رامنوز و گسیلوز می باشد. میزان این قندها در پکتین
تجاری در حدود 10 الی 15 درصد بوده و تحت عنوان مواد ترکیبی و یا قندهای خنثی نامیده می شوند.
پکتین های دارای اسیدهای کربوکسیل خنثی در مقایسه با پکتین های ژله ای کهکاملاً فاقد هر گونه اسید
میباشند نامیده میشوند.
پکتین از اوایل قرن بیستم به صورت صنعتی تولید شد اما مدتها قبل از آن استحصال پکتین توسط
خانمهای خانه دار برای ژلاتینی کردن مرباها مورد استفاده انجام میگرفت. چه در صنعت و چه در
مصارف خانگی پکتین با ویژگی ژلاتینی, تغلیظ کننده و نگهدارنده شناخته شده است. امروزه نیز در
صنایع متنوعی نظیر تهیه ماست, شیرینی و نوشیدنیهای اسیدی شیری مورد استفاده قرار می گیرد. این
محصول در نظر عموم محصولی طبیعی بوده و از ویژگیهای مثبت خوراکی برخوردار می باشد.
به دلیل این ویژگیهاست که روز به روز به کاربردهای پکتین به ویژه در صنایع غذایی, دارویی,
آرایشی اضافه می شود. علاوه بر اینها پکتین به دلیل دارا بودن ساختار فیبری و پلی ساکاریدیمستقیماً به
عنوان کپسول دیجستو مورد استفاده قرار میگیرد.
امروزه نه تنها دانشمندان به رابطه مستقیم تغذیه و سلامت پی برده اند بلکه مصرف کنندگان نیز
به اهمیت ترکیبات غذایی پی برده اند. پکتین نیز امروزه به عنوان یکی از افزودنیهای غذایی عمومی
محسوب می شود. دانشمندان علاوه بر اینکه از پکتین به عنوان کپسول دیجستو استفاده می کنند بلکه طی
تحقیقات مختلف نقش آن را در کاهش کلسترول خون نیز به اثبات رساندهاند.
کد ISIC محصول
مطابق طبقه بندی وزارت صنایع و معادن محصولات مورد مطالعه دارای کد آیسیک بصورت زیر
میباشد :
•
پکتین از پوست لیمو
15491611
•
پکتین از پوست مرکبات
15491610
–1 – 2 شماره تعرفه گمرکی
با مراجعه به کتاب مقررات صادرات و واردات وزارت بازرگانی نتیجه گیری شده است که شماره
تعرفه خاصی برای پکتین وجود نداشته و این کالا در زمره سایر فرآورده های غذائی مشتق شده از میوه
ها طبقه بندی می گردد و با عنایت بر کثرت و تنوع گروه فوق ، امکان اظهار نظر مستند در این مورد
وجود ندارد .