خلاصه طرح
نام محصول |
تولید شیر سویا |
|
ظرفیت پیشنهادی طرح (ظرفیت عملی) |
2250 تن در سال |
|
|
|
|
|
|
|
مصرف مستقیم بعنوان خوراک انسان |
|
|
|
مصرف در تولید پنیر |
|
موارد کاربرد |
مصرف در تولید ماست |
|
|
|
مصرف در تولید بستنی |
|
|
|
مصرف در ساخت سایر لبنیات |
|
مواد اولیه مصرفی عمده |
سویا |
|
کمبود محصول (پایان برنامه توسعه چهارم) |
356 تن در سال |
|
اشتغال زایی (نفر) |
26 |
|
زمین مورد نیاز (مترمربع) |
4000 |
|
|
اداری (مترمربع) |
60 |
|
زیربنا |
تولیدی (مترمربع) |
800 |
|
انبار (مترمربع) |
400 |
|
|
|
|
تاسیسات و سایر (مترمربع) |
100 |
|
میزان مصرف سالانه مواد اولیه اصلی |
413 تن در سال |
|
میزان مصرف |
آب (مترمکعب) |
4000 |
|
برق (کیلو وات ساعت) |
768000 |
|
سالانه یوتیلیتی |
|
گازوئیل (مترمکعب) |
600 |
|
|
|
سرمایه گذاری |
ارزی (یورو) |
--- |
|
ریالی (میلیون ریال) |
15256 |
|
ثابت طرح |
|
مجموع (میلیون ریال) |
15256 |
|
|
|
محل پیشنهادی اجرای طرح |
استانهای هرمزگان ، مازندران ، گیلان ، گلستان ، مرکزی و |
|
آذربایجان غربی |
|
|
|
|
|
|
|
|
رئوس مطالب
-1-1 نام و کد محصولات (آیسیک (3 -1-2 شماره تعرفه گمرکی
-1-3 شرایط واردات
-1-4 بررسی و ارائه استاندارد
-1-5 بررسی و ارائه اطلاعات لازم در زمینه قیمت تولید داخلی و جهانی محصول
-1-6 معرفی موارد مصرف و کاربرد
-1-7 بررسی کالاهای جایگزین و تجزیه و تحلیل اثرات آن بر مصرف محصول
-1-8 بررسی اهمیت استراتژیکی کالا در دنیای امروز
-1-9 کشورهای عمده تولیدکننده و مصرف کننده محصول
-1-10 معرفی شرایط صادرات
اول: معرفی محصول
– 1 – 1 نام و کد محصول (آیسیک (3
شیرسویا مایعی سفید رنگ مانند شیر معمولی گاو است که از دانه سویا بدست می آید . روش تهیه
آن بدینصورت است که ابتدا دانه سویا را له کرده و بمدت 24 ساعت تحت تاثیر آب قرار می دهند
سپس آنرا صاف می کنند و بدین ترتیب نوشابه ای مانند شیر بدست می آید که منبع غذایی خوبی
است که می توان بجای شیر گاو آنرا مصرف کرد .
شیرسویا منبع غنی پروتئین با کیفیت بالا، ویتامین های گروه B و ایزوفلاوین هاست (که از ویژگی های
منحصر به فرد شیر سویا می باشد). این شیرلاکتوز (قند شیر) را ندارد، بنابراین برای کسانی که دچار
مشکل عدم تحمل لاکتوز هستند و همچنین برای افرادی که نسبت به شیرگاو حساسیت دارند و نمی
توانند شیر مصرف نمایند ، جایگزین خوبی محسوب می گردد.
شیر سویا در مقایسه با شیر گاو با دارا بودن درصد رطوبت و مواد جامد مشابه ، دارای میزان پروتئین
غنی تر از شیر گاو می باشد. هر فنجان شیر سویا حاوی 20 میلی گرم ایزوفلاوین می باشد که از خواص
ایزوفلاوین برای انسان می توان به کاهش کلسترول، به تاخیر انداختن عوارض یائسگی، جلوگیری از
پوکی استخوان و کاهش احتمال ابتلا به سرطان هایی مثل سرطان سینه و پروستات اشاره نمود.
ایزوفلاوین آنتی اکسیدان هایی هستند که از سلول ها و DNA آنها را در برابراکسیداسیون محافظت
نموده و تقویت سیستم ایمنی بدن را بر عهده دارد.
شیر سویا فاقد هورمون است و دارای پروتئین های موثر در طعم محصولات گیاهی از جمله شیر سویا
می باشد. همچنین این شیر دارای فیبر برای جلوگیری از اختلالات روده ای و معده ای میباشد . گفتنی
است، از شیر حاصل از سویا، انواع محصولات جانبی از جمله پنیر، بستنی و سایر محصولات لبنی دیگر
نیز قابل تولید است.
در جدول زیر آنالیز غذائی شیر سویا و شیر گاو آورده شده است .
مواد |
شیر سویا |
شیر گاو |
واحد |
|
|
|
|
آب |
92/5 |
87 |
گرم |
|
|
|
|
پروتئین |
4-Mar |
4,8 |
گرم |
|
|
|
|
چربی |
5-Jan |
3 |
گرم |
|
|
|
|
مواد نشاسته ای |
2-Feb |
0,5 |
گرم |
|
|
|
|
کلسیم |
20 |
18 |
میلی گرم |
|
|
|
|
فسفر |
48 |
31 |
میلی گرم |
|
|
|
|
منیزیم |
- |
0,8 |
میلی گرم |
|
|
|
|
کلر |
- |
0,04 |
میلی گرم |
|
|
|
|
آهن |
0/8 |
1 |
میلی گرم |
|
|
|
|
ویتامین آ |
40 |
33 |
میلی گرم |
|
|
|
|
ویتامین ب 1 |
0/8 |
1,1 |
میلی گرم |
|
|
|
|
ویتامین ب 2 |
0/03 |
0,042 |
میلی گرم |
|
|
|
|
ویتامین ب 3 |
0/2 |
0,15 |
میلی گرم |
کد ISIC محصول
مطابق طبقه بندی وزارت صنایع و معادن شیر سویا دارای کد آیسیک 15141312 میباشد
–1 – 2 شماره تعرفه گمرکی
با مراجعه به کتاب مقررات صادرات و واردات وزارت بازرگانی ، هیچگونه شماره تعرفه ای برای
شیر سویا مشاهده نشده است .
-1-3 شرایط واردات
با توجه بر نبود تعرفه خاصی برای محصول مورد مطالعه ، نمی توان شرایط واردات آنرا بیان کرد. لیکن
با بررسی بیشتر خانواده محصولات مورد مطالعه ، محصولی تحت عنوان " شیر لاکتومی " استخراج شده
است که با شیر سویا مشابه است . شماره تعرفه این محصول 21061030 و حقوق ورودی آن چهار
درصد بوده و به جز آن شرایط دیگری برای واردات آن وجود ندارد . لذا با توجه بر مشابه بودن شیر
لاکتومی با شیر سویا ، می توان گفت که شرایط واردات آنها نیز مشابه خواهد بود .
-1-4 بررسی و ارائه استاندارد ملی یا بین المللی
با مراجعه به اطلاعات موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران ، نتیجه گیری شده است که هنوز
موسسه فوق بصورت شفاف و انحصاری برای شیر سویا استاندارد خاصی را تدوین نکرده است ولی با
توجه بر ماهیت مطالب ، استانداردهای زیر که در مورد شیر گاو تدوین شده است برای شیر سویا نیز
قابل استناد می باشند .
(جداول در فایل اصلی موجود است)
بررسی و ارائه اطلاعات لازم در زمینه قیمت تولید داخلی و جهانی
-1-5-1 بررسی قیمتهای داخلی
در حال حاضر هر پاکت یک لیتری شیر سویا مبلغ 6400 ریال در درب کارخانه تولید کننده آن ،
قیمت دارد .
علاوه بر شیر سویا که محصول اصلی طرح می باشد ، کنجاله سویا نیز بعنوان محصول جانبی و برای
مصارف دامی در این طرح تولید خواهد شد که قیمت فروش آن از قرار هر کیلو 3000 ریال قیمت
دارد.
مروری بر قیمتهای جهانی محصول
قیمت جهانی محصول مورد مطالعه تابع شرایط اقتصادی کشورها ، ترکیبات شیر ، ، فصل معامله و
موارد دیگر دارد و لذا نمی توان قیمت خاصی را برای آن اعلام کرد . لیکن در اینجا به منظور اطلاع
قیمت متوسط هر لیتر این محصول در کشور آمریکا معادل 0,8 دلار قیمت دارد و این در حالی است که
قیمت مشابه آن در کشور چین تنها 0,61 دلار است .
-1-6 موارد مصرف و کاربرد
موارد استفاده شیر سویا نسبتا مشابه کاربردهای شیر گاو است . ذیلا برخی موارد مصرف عمده آن
ارائه شده است .
مصرف مسقیم بعنوان خوراک انسان
مصرف در تولید پنیر
مصرف در تولید ماست
مصرف در تولید بستنی
مصرف در ساخت سایر لبنیات
بطوریکه از کاربردهای ذکر شده شیر سویا مشخص است ، تقریبا می توان گفت که کاربردهای شیر
سویا و شیر گاو نسبتا مشابه است و لذا عواملی که سبب مراجعه مصرف کننده به شیر سویا در مقابل
شیر گاو می نماید ، موارد زیر می باشد :
• برخورداری شیر سویا از پروتئین با کیفیت بالا
برخورداری شیر سویا از ویتامین های گروه B
فقدان قند در این نوع شیر ( قند لاکتوز ) و در نتیجه نبود حساسیت مصرف آن برای اشخاص حساس به شیر گاو
وجود مواد معدنی متفاوت در شیر سویا به نسبت شیر گاو و احتیاج بدن انسان به مواد فوق
وجود فیبر در شیر سویا ( برخلاف شیر گاو )
قابلیت تولید شیر در طعم های مختلف برای ذائقه های متفاوت