خلاصه طرح
(جداول در فایل اصلی موجود است)
مقدمه :
درخت چای گیاهی است همیشه سبز که در طبیعت و به حال وحشی ارتفاع آن به 6 تا 7 و گاهی به 15
متر میرسد. نام علمی چای که مورد قبول بیشتر گیاه شناسان است Camellia sanensis و گاهی
Camellia teiferaبرای هر دو نوع چای سیاه و چای سبز میباشد کاملیا نیز مانند چای درختچه
همیشه سبز و از نظر اکولوژی کاملا شبیه به درخت چای میباشد .
• موطن اصلی چای و انتشار آن در سایر ممالک :
درخت چای که اصل آن از چین است و اول به عنوان دارو مصرف میشد ولی از قرن 6 میلاد به بعد در
چین به عنوان آشامیدنی و برای رفع تشنگی و خستگی مورد استفاده قرار گرفته است. شناسایی چای
در اروپا تقریبا از اوایل قرن 17 شروع شد وبه تدریج در ممالک هلند ، آلمان ، فرانسه ، انگلستان ،
روسیه و بالاخره در 1690 در ممالک متحده آمریکایی شمالی مصرف آن رواج گرفت. از نظر کاشت و
مصرف چای چین اولین محلی است که این گیاه در آنجا کاشته شده و به مصرف رسیده است و از این
کشور به سایر نقاط برده شده است.
اجزاء متشکله |
برگ تازه |
چای سیاه |
دم کرده چای سیاه |
ترکیبات فنولیک |
30 |
5 |
4,5 |
ترکیبات فنولیک اکسید شده |
0 |
25 |
15 |
پروتئین |
|
15 |
15 |
مقدار ناچیز |
اسید های آمینه |
|
4 |
4 |
3,5 |
کافئین |
|
4 |
4 |
3,2 |
فیبر |
|
26 |
26 |
0 |
کربوهیدراتهای دیگر |
7 |
7 |
4 |
لیپیدها |
|
7 |
7 |
مقدارناچیز |
رنگدانه ها |
|
2 |
2 |
مقدار ناچیز |
ترکیبات فرار |
|
0,1 |
0,1 |
0,1 |
مواد معدنی |
|
5 |
5 |
4,5 |
• آب و هوای مطلوب چای :
درخت چای جزء گیاهان مناطق گرمسیر مرطوب میباشد یعنی در نواحی که معمولا مقدار گرما هیچگاه
به صفر درجه نمیرسد و نزولات آسمانی نیز سالیانه در حدود 1800 تا 2000 میلیمتر است. این گیاه تا
اندازهای مقاوم به سرما بوده و بدین ترتیب اگر سرما با برف همراه باشد بطوری که برف بوتهها را بپوشاند
تا 5درجه سرما را تحمل میکند.تنها عامل محدود کننده سطح کاشت چای علاوه بر نوع خاک ، رطوبت
هوا و مقدار بارندگی سالیانه محل کاشت میباشد. رطوبت زیاد مورد نیاز بوته چای بیشتر در رطوبت هوا
میباشد تا رطوبت در خاک. از این نظر زمین باید نم باشد. اراضی سنگین و باتلاقی برای کاشت و دادن
معرفی محصول
الف )چای سبز
این نوع چای بیشتر در کشورهای ژاپن و چین تولید و مصرف می شود . چای سبز به عنوان
نوشیدنی با ارزش دارویی فوق العاده معرفی شده است به طوری که در کشورهای پیشرفته به تدریج
جایگزین چای سیاه می شود . خواص دارویی منحصر بفرد در چای سبز به علت دست نخورده
ماندن کاتچین های برگ سبز چای است که طی عملیات تولید با فرآیندی موسوم به آنزیم بری
حاصل می شود .در این نوع چای عمل تخمیر صورت نگرفته و پس از آنزیم بری و مالش چای را
خشک می نمایند .
چای سبز حاوی آنتی اکسیدانها- پلی فنول ها- تنین و همچنین شامل انواع وسیعی از ویتامین
ها و مواد معدنی است.
پلی فنول ها : گروهی از فیتو کمیکال ها هستند که در چای سبز به وفور یافت
می
شوند و دارای خاصیت ضد سرطان و سبب پیشگیری از بروز بیماری های قلبی می شوند.
طعم تلخ
چای سبز به وجود پلی فنول ها نسبت داده شده است.
کاتکین ها:از دسته پلی فنول ها هستند در چای سبز کاتکین ( کاتچین ها ) به مقدار
قابل ملاحظه یافت می شوند . انواع آن شامل :
اپی کاتچین* اپی گالوکاتچین* اپی کاتچین گالات و اپی گالوکاتچین گالات .
50-10% کاتچین کل در چای سبز را اپی گالوکاتچین گالات تشکیل میدهد که خاصیت
آنتی اکسیدانی آن نسبت به بقیه انواع کاتچین بیشتر است. همچنین خاصیت آنتی
اکسیدانی آن نسبت به ویتامین ای و سی 100-25 برابر بیشتر است.
یک فنجان چای سبز به میزان 40-10 میلی گرم از پلی فنول ها را تامین کرده و
همچنین همین میزان چای فعالیت آنتی اکسیدانی اش نسبت به میزان یک سروینگ
از بروکلی* هویج *اسفناج و توت فرنگی خیلی بیشتر است.
تنین : تنها آمینو اسیدی که در چای سبز یافت می شود تنین است که دارای اثر آرام
بخش می باشد.در چای سبز تنین(دارای خاصیت ضد استرس و همچنین کنترل کننده
کورتیزول می باشد.)
به کاتچین(دارای اثرات آنتی اکسیدانی ) تبدیل می شود. انتظار می رود که 4-3
فنجان
چای سبز حاوی 200-100 میلی گرم تنین باشد.
|
ترکیبات تشکیل دهنده چای سبز |
|
.1کاهش وقوع سرطان |
|
|
.2 کاهش تومور |
|
|
.3کاهش وقوع جهش |
|
|
.4کاهش اکسیداسیون |
|
|
.5کاهش کلسترول خون |
کاتچین ( ترکیب اصلی ) |
|
.6جلوگیری از افزایش فشارخون |
|
|
|
.7جلوگیری از افزایش قند خون |
|
|
.8جلوگیری از بوی بد دهان |
|
|
.9نابودی باکتریها |
|
|
.10نابودی ویروس آنفولانزا |
|
|
مانع خستگی و کسالت و سبب افزایش بیداری در شخص . دارای خاصیت |
|
دیورتیک ( افزایش ادرار ) |
کافئین |
|
|
|
پیشگیری از وقوع استرس |
ویتامین سی |
|
پیشگیری از آنفولانزا |
|
|
|
کمک به متابولیسم کربوهیدرات |
ویتامین های گروه ب |
|
کاهش فشارخون |
r-Amino Butyric Acid |
|
|
(GABA) |
|
تقویت دیواره رگ های خون |
فلاونوئیدها |
|
جلوگیری از بوی بد دهان |
|
|
|
کاهش قند خون |
پلی ساکاریدها |
|
خاصیت آنتی اکسیدانی |
ویتامین ای |
|
دهنده طعم مطلوب به چای سبز |
تنین ( نوعی آمینواسید) |
|
تفاوت چای سبز و سیاه :
چای سیاه و چای سبز هر دو از گیاه واحدی به دست می آیند. تفاوت در این است که برای تهیه چای
سبز برگها را بخار داده ، گرد می کنند و سپس آنرا خشک می نمایند . ولی برای تهیه چای سیاه برگها ،
خشک شده ، تخمیر شده،در برخی اوقات مواد و رنگهای شیمیائی به آن اضافه میگردد و برشته می شود
یعنی فرآیند بیشتری به روی چای صورت می گیرد.هم چای سیاه و هم چای سبز دارای رنگدانه هایی
می باشند که اثر کاهش ابتلا به سرطان های مختلف در آنها دیده شده است . زمانی که چای با غلظتی
مناسب دم بکشد ، تنها محتوی نیمی از کافئین یک فنجان قهوه است . با اینحال چای بدون کافئین هم
وجود دارد .