معرفی کلی محصول
اطلاعات اولیه
قارچ ها وجوه مشترک فراوانی با گیاهان و آغازیان دارند. در واقع قارچها را گاهی جزء این جانداران طبقه بندی میکنند، اما قارچها از بسیاری جهات با سایر جانداران متفاوت هستند که بیشتر زیست شناسان آنها را در سلسله مجزا قرار میدهند.
قارچها زندگی بسیار موفقیت آمیزی دارند. تقریبا در همه زیستگاههای در دسترس که روی زمین وجود دارد، یافت میشوند و بسیاری از آنها از لحاظ اقتصادی و پزشکی حائز اهمیت هستند.
انسان از زمانهای بسیار دور اهمیت قارچهای مخمر را کم و بیش میشناخت و از وجود آنها روی مواد قندی ، شیر ، ماست ، خمیر ترش ، سرکه ، الکل ، حتی خاک و بقایای فضولات حیوانی اطلاع داشت و برای تخمیر مواد قندی و تهیه ماست و یا برخی مواد دیگر از آنها استفاده میکرد.
جنبههای مفید قارچها
قارچها همراه با باکتریها ، قندها ، آمینو اسیدها و پروتئینها را تجزیه میکنند..
از قارچها در ساختن آنتی بیوتیکها استفاده میشود مانندپنی سیلین
قارچها در فرایندهای صنعتی و غذایی نظیر تهیه نان و تهیه پنیر نقش دارند. قارچها مواد قندی را تخمیر می کنند، از قدرت تخمیری قارچهای قندی در ایجاد الکل ، گاز کربنیک و تخمیر مواد در صنایع متعدد استفاده میکنند.
ارزش غذایی مخمرها به علت داشتن مقدار قابل توجهی اسیدهای آمینه ، ازت ، فسفر ، ویتامینهای C و D است. در کشور چین به عنوان جبران مواد پروتئینی ، به جیره غذایی افراد از این قارچها اضافه میکنند. امروزه از قارچهای جنس آسپرژیلوس در تخمیر مواد غذایی زیاد استفاده میشود.
فرآوردههای مختلفی از قارچها بدست میآید که از این فرآوردهها به اسیدهای آلی نظیر اسید سیتریک ، اسید گلوکونیک و اسید ایتاکونیک ، میتوان اشاره کرد. همچنین از قارچها در تهیه هورمونها و ویتامینهایی از قبیل ریبوفلاوین ، بتاکاروتن و در تهیه آنزیمهایی نظیر پروتئازها ، آمیلازها و پکتینازها استفاده میشود.
بعضی از قارچها با انجام فعالیتهای شیمیایی و تجزیه مواد در خاک اقدام به سمزدایی (detoxification) میکنند.
مضرات قارچ ها:
عدهای از قارچها نظیر ارگوت غلات به شدت سمی هستند و مسمومیتهایی به نام ارگوتیسم ایجاد میکنند، علت مسمومیت قارچ ارگوت وجود.
قارچها در انسان ، دام ، طیور و گیاهان ایجاد بیماری میکنند.
رشد قارچها بر روی مواد مختلف نظیر ساختمانهای چوبی یا الوار ، باعث پوسیدگی این ساختمانها میشود.
قارچ آمانیتا موسکاریا در ردیف قارچهای مخدر ، جای دارد.
مادهای به نام موسکارین تولید میکند. در صورتی که به
مقدار کم مصرف شود، دارای اثری جنون آمیز است و در
صورتی که مقدار مصرف زیاد باشد، کشنده و مهلک خواهد بود.
بی تردید مطالبی که در بالا اشاره شد، همه فواید و زیانهای قارچها نیستند. بسیاری از گونههای قارچها شناخته شدهاند که هنوز خصوصیات و فواید آنها مشخص نشده است.
جهت آشنایی بیشتر با این محصول و معرفی نوع خوراکی آن ذیلا به معرفی آن می پردازیم.
رنگ قارچ دکمه ای جنس ( آگاریکو.س ) متناسب با رقم آن , سفید , کرم تا کرم متمایل به قهوه ای میباشد .این قارچ باید طعم خاص خود را دارا بوده و عاری از هر گونه بو وطعم خارجی باشد. از نظر شکل ظاهری , کلاهک قارچ دکمه ای تازه آماده به مصرف باید کاملا" بسته بوده به طوری که لامل های آن پیدا نباشد .
اندازه کلاهک قارچ دکمه ای نباید از 5/6 سانتی متر تجاوز کند و طول پایه این نوع قارچ نباید از ضخامت کلاهک در راستای پایه تجاوز کند .
زمان ماندگاری قارچ دکمه ای در شرایط مناسب نگهداری ( در یخچال ) حداکثر یک هفته می باشد . بافت قارچ دکمه ای باید سفت بوده و تحمل جابجا شدن و حمل ونقل را دارا با شد . قارچ آماده به مصرف باید تازه , سالم ,تمیز وفاقد آفات باشد .
ویژگی های قارچ دکمه ای جهت استفاده در کنسرو :
قارچ های مورد استفاده در تهیه کنسرو می بایستی سالم , تمیز و بدون عیب باشد .در تهیه کنسرو قارچ دکمه ای اگر از این قارچ به طور کامل استفاده شده است (دارای کلاهک و پایه ) باید حتی المقد ور قارچ ها از نظر کلاهک یک اندازه بوده وطول پایه چسبیده به کلاهک متجاوز از 10 میلی متر نباشد .در صورتی که قارچ دکمه ای بریده شده استفاده شده است (در این حالت قارچ کامل در جهت محور طولی در راستای پایه قطعاتی بریده می شو د )ضخامت قطعات باید 6-2 میلی متر بوده ودر مقطع برش ها پایه مشخص باشد :
1- رنگ طبیعی خود را داشته باشد .
2- بافت آن باید محکم و ترد باشد .
3- یک شکل ,یک اندازه و عمدتا" از یک رقم باشند .
4- عاری از قارچ های صدمه دیده و یا لکه دار باشد .
5- باقیمانده سموم آفت کش در این فرآورده , نباید بیش از حد مجاز تعیین شده در استاندارد حد مجاز باقیمانده آفت کش ها در محصولات کشاورزی باشد .
نوع محصول تولیدی این طرح قارچ خوراکی می باشد و مصرف آن در صنایع غذایی و جهت تهیه انواع غذاها با قارچ و تهیه قارچ بصورت کنسرو (غذای آماده ) کاربرد دارد.
انواع غذاها با قارچ شامل :
قورمه سبزی با قارچ
بورانی با قارچ
کباب قارچ
کوکوی قارچ
املت قارچ
1- نام و کد محصول :
نام محصول قارچ خوراکی
کد محصول : 15131924
1-2- شماره تعرفه گمرکی محصول :
در داد وستد های بین المللی جهت کدبندی کالاهادر امر صادرات وواردات وتعیین حقوق گمرکی و سود بازرگانی ,بیشتر از دونوع طبقه بندی استفاده می شود .یکی از این طبقه بندیها نامگذاری بروکسل و دیگری طبقه بندی مرکز استاندارد ها و تجارت بین المللی می باشد .
روش طبقه بندی مورد استفاده در بازرگانی خارجی ایران , طبقه بند ی بروکسل است که بنابر نیاز ها و کاربرد های خاص موجود ,بعضا" تقسیم بندیهای بیشتری در زیر تعرفه ها انجام گرفته است .
در جدول ذیل شماره تعرفه گمرکی , کد سیستم هماهنگ شده(زیر تعرفه ) , نوع کالا ها , حقوق گمرکی , سود بازرگانی, و شرایط ورود محصول درج گردیده است .
جدول1: مشخصات کالا
سود بازرگانی
حقوق گمرکی
نوع کالا
کد سیستم هماهنگ شده
شماره تعرفه
16
4
سایر سبزیجات ,تازه یا سرد کرده
51/0709
09/07
1-3- شرایط واردات :
با توجه به اینکه این محصول بصورت کامل قابلیت تولید و شرایط مساعد و مناسبی در کشورمان دارد لذا تمامی امکانات و ماشین آلات آن را میتوان از داخل تامین نمود . بنابر این سیاستهای دولت برای بخش کشاورزی در جهت توسعه و ترقیب کشاورزان مختص این گونه تولیدات میباشد و دولت برای واردات این محصول تعرفه گمرکی و حقوق بازرگانی لحاظ نموده است تا بیشتر تولید کنندگان را حمایت نماید و از واردات این محصول حتی الامکان جلوگیری نماید.
1-4- بررسی استاندارد ملی:
عرضه هر کالای مصرفی در بازار ضرورت دارا بودن کیفیتی مطلوب و مطابق با استاندارد تدوین شده و معتبر ملی و جهانی را به همراه داشته که در این راستارعایت استانداردهای ملی جهت مصارف داخلی وا ستانداردهای بین المللی جهت صادرات کالا امری ضروری میباشد .
اولین و مهمترین مرجع ملی در این زمینه ,استانداردهای تعیین شده توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران میباشد که در ارتباط با قارچ خوراکی و پرورشی استانداردهایی به شرح جدول ذیل ارائه نموده است .