خلاصه طرح
نام محصول |
|
الکل خرما |
ظرفیت پیشنهادی طرح |
30,000 لیتر |
مواد اولیه (میلون ریال) |
21,640,000 ریال |
اشتغال زایی |
|
19 نفر |
زمین مورد نیاز |
|
5000مترمربع |
|
اداری |
100 |
|
سالن تولید |
1000 |
|
انبار مواد اولیه |
500 |
|
انبار محصول |
500 |
زیر بنا |
آشپزخانه |
25 |
|
|
رخت کن و نماز خانه |
50 |
|
سرویس ها |
100 |
|
ساختمان نگهبانی |
100 |
سرمایه ثابت (هزار ریال) |
9,999,500 |
سرمایه در گردش(هزارریال) |
##### |
مصرف سالانه آب ( متر مکعب) |
210,000 |
مصرف سالانه برق( کیلو وات بر ساعت) |
600,000 |
مصرف سالانه سوخت |
گاز( متر مکعب) |
750,000 |
|
بنزین(لیتر) |
9000 |
محل پیشنهادی برای احداث طرح |
مناطق خرما خیز ایران شامل : استان های |
|
|
هرمزگان ، سیستان و بلوچستان ، خوزستان و |
|
|
بوشهر |
-1 معرفی محصول
• تاریخچه الکل در جهان
در قدیم تولید الکل به عنوان یک هنر و مهارت خاص علمی محسوب میگردید تا اینکه شیمیدان
و دانشمند معروف فرانسوی Gay-Lussac نشان داد که گلوکز قند اصلی و آغازگر تخمیر اتانول
میباشد و نهایتاً نقش مخمر در فرایند تخمیر در سال 1837 میلادی اثبات گردید و پس از آن
لوئی پاستور خاصیت بی هوازی مخمر را کشف نموده و فرایند تولید الکل وارد مرحله صنعتی خود
گردید.تولید الکل از مواد قندی صورت میگیرد و لذا در حال حاضر بعلت کاهش قیمت تمام شده
آن، عموماً تولید آن بعنوان یکی از محصولات جانبی صنایع تولید شکر محسوب میگردد. در فرایند
تولید شکر، ملاس حاصل می گردد.
ملاس شربتی است که حاوی مخلوطی از قندهای کریستال نشده، جامدات غیر قندی باقیمانده از
نیشکر یا چغندر، مواد شیمیایی باقیمانده از
فرایند تولید و مقداری آب است.
ملاس معمولاً چهار درصد وزن چغندر یا نیشکر را تشکیل میدهد و یا به عبارتی بطور متوسط (با
در نظر گرفتن شکر چغندری و نیشکری) چهل
درصد شکر تولیدی میباشد .
مطابق آمار موجود نشریهی F.O.Lichts در سال2003 2002 کل تولید جهانی شکر معادل
148845 میلیون تن بوده است که بدین ترتیب کل ملاس حاصله حدود 59540 میلیون تن
تخیمن زده میشود که از مقدار فوق 8335 میلیارد لیتر الکل قابل تولید است.
• تاریخچه الکل در ایران
کشف الکل اولین بار در ایران و توسط دانشمند معروف ایرانی بنام ابوبکر محمدبن زکریای رازی در
قرن دهم میلادی صورت گرفته است. این دانشمند از تقطیر شراب، الکل بدست آورد و لذا امروزه
کشف الکل بنام این دانشمند معروف در جهان ثبت گردیده است .
اولین کارخانه الکلسازی در کشور کارخانه آرارات است. این کارخانه در سال 1354 در استان
تهران تأسیس گردید. ظرفیت آن 2,000,000 لیتر در سال بوده و نوع تولید آن الکل اتیلیک با
درجه خلوصیت 96 درصد می باشد. مواد اولیه مصرفی این کارخانه ملاس چغندر است.در حال
حاضر تعداد سی و دو کارخانه تولید الکل در کشور وجود دارد که چهار واحد از آنها تعطیل شده
است. از نظر
پراکندهگی جغرافیایی میتوان گفت که این واحدها در سیزده استان کشور پراکنده
میباشند.مجموع ظرفیت اسمی واحدهای فعال تولید الکل در کشور (بیست و هشت واحد فعال
کشور) 62500 هزار لیتر در سال میباشد. لیکن میزان تقاضا کمتر از این مقدار بوده و بنوعی
میتوان گفت که بازار الکل در کشورمان کاملاً در حالت اشباع قرار دارد.
•
معرفی الکل خرما :
خرما از محصولات عمده کشارزی ایران است و حدود 60 درصد وزن خشک آنرا قند
تشکیل
می دهد. مناطق عمده کشت خرما در ایران استانهای خوزستان، هرمزگان،
بوشهر، سیستان بلوچستان، فارس، کرمان می باشد.. بدلیل نامرغوب بودن حدود 30 درصد
خرمای تولید شده در کشور مستقیماً جذب بازار مصرف نمی شود و می بایست در
واحدهای صنایع تبدیلی و فرآوری تبدیل به فرآورده های با ارزش شود. این فرآورده ها به
دو بخش تخمیری و غیر تخمیری تقسیم بندی می شود. از آنجاکه خرما حاوی درصد
زیادی قند است لذا به عنوان منبع کربنی در فرایندهای تخمیری استفاده می شود.یکی از
فرآورده های تخمیری خرما عبارت است از:
اتانول: تخمیر الکلی مواد قندی یک فرایند بیوشیمیایی است که توسط مخمر ساکاروسیس سروزیه
انجام میگیرد. برای تولید اتانول از خرما ابتدا لازم است که عصاره گیری از آن صورت گیرد، تا قند
از خرما استخراج گردد. میزان قند استحصال شده در فرایند عصاره گیری به
پارامترهای متعددی مانند پیوسته یا مداوم بودن سیستم، یک یا دو مرحله ای بودن، زمان، دما و
غیره بستگی دارد.
• خرما موارد مصرف مختلفی دارد که یکی به عنوان ماده غذایی مقوی به شمار میرود و با
توجه به انواع خرما با کیفیت های متفاوت در واقع نوع مرغوب آن مصرف غذایی داشته و یا اینکه
در تهیه نان و کیک و سایر صنایع تولید مواد غذایی خرما های با کیفیت پایین تر مورد استفاده
قرار میگیرد از دیگر موارد استفاده ازخرما برای مصارف دارویی و طبی از قبیل تهیه سرکه الکل و
اسید و همچنین از تفاله آن به عنوان خوراک دام استفاده می کنند و به عقیده صاحبنظران
امکانات بالقوه و متنوعی برای دیگر مصارف خرما وجود دارد که هنوز بررسی و شناخته نشده
است.
معرفی برخی محصولات تهیه شده از خرما :
- 1 الکل - 2 اسید سیتریک -3 شیره خرما -4 تفاله خرما
•
کلیات گیاه شناسی :
خرما میوه ای بسیار قدیمی است و نام آن در کتاب مقدس 42 بار تکرار شده است . این میوه
پرخاصیت برای مردم شکورهای راوپایی و آمریکایی تا حدی ناآشنا است و آنرا فقط در کیک و
شیرینی مصرف می کنند ولی در خاورمیانه و مخصوصا در کشورهای عربی بعنوان یک غذای اصلی
بکار می رود .
یهودیان معتقدند درخت خرما در فلسطین و یا اسرائیل امروزی بفراوانی وجود داشته است بطوریکه
در ناحیه بین دریای گالیله و دریای مدره جنگل بزرگی از درخت خرما بوده است .مسلمانان
٧
معتقدند که حضرت محمد (ص) این درخت را خلق کرده اند . در دیانت
مسیح ، برگ درخت خرما سنبل و نشانه شهادت و روح شهدائی است که در راه دیانت حضرت
مسیح جان باخته اند